Za jedného z priekopníkov týchto áut kľudne možno označiť Volvo s modelmi, ktoré nesú dodatočné označenie Cross Country. Spolu s Audi A6 Allroad (C5) boli na začiatku rozmachu kategórie. Technicky úplne prvým autom v tejto oblasti bolo Subaru Legacy Outback. Osobne by som však za praotca toho všetkého označil VW Golf Country (mk2).

Prvé kombi s prívlastkom Cross Country, vyvinuté v roku 1996, ponúkalo spojenie funkčnej flexibility, robustnosti a zdatnosti. 

S uvedením nového modelu V90 Cross Country chce švédska automobilka upevniť doterajšie vedúce postavenie a skompletizovať ponuku modelov typu 90. „Cross Country mnohí ľudia vnímajú ako pravú tvár Volva. Koncepcia bola od začiatku predurčená na úspech, pretože je ideálna do drsných klimatických podmienok a na náročné cesty, s akými sa môžeme stretnúť vo Švédsku,“ povedal Håkan Samuelsson, prezident a riaditeľ spoločnosti Volvo Cars.

Netrpezlivo očakávaný model Volvo V90 Cross Country sa verejnosti predstaví už 15. septembra.

Cross Country sú navrhnuté tak, aby odolali náročným podmienkam škandinávskeho podnebia a aby si poradili s rôznorodými druhmi povrchu. Vodiči si ich obľúbili pre vysokú svetlú výšku, schopnosť ťahať prívesy a karavany a pre výkonný a spoľahlivý pohon 4x4. Tým si vlastne vytvorili stabilnú pozíciu medzi prémiovými autami ako plnohodnotná alternatíva k SUV.

„Od začiatku sme dávali veľký pozor, aby koncepcia Cross Country nebola len o drsnom dizajne. Kládli sme veľký dôraz na jazdné schopnosti v reálnych podmienkach a súčasne s vývojom tohto segmentu sme pridávali komfortné a praktické prvky, ktoré vodiči od vozidiel Volvo očakávajú,“ povedal Dr. Peter Mertens, hlavný viceprezident spoločnosti Volvo Car Group pre výskum a vývoj.

Toto je už v poradí štvrtá generácia, ktorá sa pokúsi uchmatnúť zákazníkov stále viac sa rozmáhajúcemu segmentu SUV. A my v redakcii TopSpeed.sk týmto autám naozaj držíme palce. V mnohom ich vnímame ako lepšiu voľbu pre prevažne mestské a prímestské použitie.

Prvá generácia 1997 – 2000

Prvý model Cross Country od Volva s označením V70 XC zaznamenal nárast obľúbenosti aj vďaka tomu, že tradičné SUV sa začali meniť na „mestské džípy“. Vozidlá kategórie Cross Country priniesli na trh nového, dobrodružnejšieho ducha, ponúkajúceho atraktívny mix terénnej zdatnosti, praktickosti a komfortu. V70 XC zaznamenal okamžitý úspech, najmä na severoamerickom trhu. Na Slovensku v súčasnosti nájdete len pár kusov prvej generácie...

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Druhá generácia, 2000 – 2007


Druhá generácia modelu V70 XC prišla s odvážnejším dizajnom a vyšším podvozkom. Keď Volvo v roku 2002 predstavilo prvé SUV typ XC90, model V70 XC dostal novší, modernejší systém pohonu všetkých kolies a jeho názov zmenili na XC70.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Tretia generácia, 2007 – 2016

Cross Country tretej generácie ponúka viac elegancie a luxusu. Model XC70 sa tešil veľkej obľube v Severnej Amerike, kam smerovala takmer polovica všetkých vyrobených vozidiel. My v redakcii sme sa opakovane presvedčili, že toto je skutočne chlapské auto a je ozaj špičkou svojej kategórie. Ako dopadlo v našom videoteste si môžete pozrieť nižšie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Zdroj: Volvo