Od rána do polnoci za 1,50 eura/hod. v zóne Tehelné pole

„Aj keď má každá zóna svoje špecifiká, ktoré zohľadňujeme, záleží nám zároveň aj na tom, aby bol systém čo najprehľadnejší. Na základe vyhodnotenia fungovania zón a spätnej väzby obyvateliek a obyvateľov tak teraz pristupujeme k zjednocovaniu časov regulácie vo viacerých zónach,“ informoval bratislavský magistrát.

Pri zjednocovaní časov regulácie budú platiť nasledovné pravidlá. V zónach, kde je vysoká občianska vybavenosť, inštitúcie či firmy a nápor na parkovanie aj cez deň (centrum a širšie centrum mesta) bude čas regulácie parkovania 8:00 - 24:00.

Takto už dnes funguje zóna SM0 aj SM1 v centre mesta, od pondelka 25. marca 2024 sa k nim pridá aj Tehelné pole. kde sa doteraz platilo za parkovanie počas celého dňa. Zóna Tehelné pole ostáva vzhľadom na vysokú vyťaženosť počas podujatí na štadiónoch spoplatnená aj cez víkend, teda rovnako ako doteraz. Znamená to, že návštevníci zóny budú parkovať od 24:00 do 8:00 zadarmo a od 8:00 do 24:00 za hodinovú tarifu 1,50 eur.

Podobnú zmenu plánujú aj v Ružinove v lokalite Nivy. Dôjde tak k zjednoteniu časov v zónach v širšom centre, kde je nápor na parkovacie kapacity väčší aj cez deň.

Platené parkovanie (PAAS) po 12. či 14. hodine

V zónach, kde je primárne obytná funkcia a občianska vybavenosť, inštitúcie či firmy v menšej miere, bude čas regulácie parkovania cez pracovné dni 12:00 - 24:00. „Tento čas regulácie sme zaviedli už minulý rok na Dvoroch IV, rovnaký čas regulácie má aj susedná lokalita Dvory V, VI ako aj lokalita Biely kríž v Novom Meste alebo Štrkovec v Ružinove a plánujeme ho zaviesť aj v zóne Krasňany v Rači ako aj v ďalších zónach s obytnou funkciou, kde je zastúpená aj občianska vybavenosť a inštitúcie či firmy,“ vysvetlilo mesto.

Tento čas regulácie kladie dôraz na reguláciu najmä v poobedných a večerných hodinách, kedy v zónach parkuje najviac rezidentov. V zónach s takmer výhradne obytnou funkciou bude čas regulácie parkovania 14:00 - 24:00, napríklad v pripravovanej zóne v Karlovej Vsi či Dúbravke.

Pre obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave je aj naďalej k dispozícii možnosť využitia bonusovej karty, s ktorou môžu parkovať bezplatne 2 hodiny každý deň vo väčšine zón. Mapu zón či informácie o spoplatnených časoch nájdete na oficiálnom webe PAAS.

Zdroj: Facebook – Hl. mesto SR Bratislava