Oslobodenia vozidla od úhrady diaľničnej známky

Ak ste držiteľom parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím (ŤZP), za slovenské rýchle cesty neplatíte ani cent. Výnimka sa však nedá využiť automaticky iba na základe „vlastného rozhodnutia“, ale je potrebné vyplniť a podať oficiálne tlačivo na tieto účely. K žiadosti musíte priložiť aj technický preukaz od auta a samotný parkovací preukaz.

Viac podrobných informácií o celom procese nájdete na oficiálnej webovej stránke eznamka.sk. Výhodou je, že žiadosť je možné doručiť nielen fyzicky prostredníctvom osobnej návštevy obchodného miesta, ale doručiť sa dá aj (častokrát komfortnejšou) elektronickou formou. Podať ju môže nielen priamo zdravotne postihnutá osoba, ale túto úlohu može vybaviť aj iná poverená osoba.

Oslodenie od úhrady diaľničnej známky sa vzťahuje vždy na konkrétne vozidlo a je možné s ním jazdiť na diaľnici i v prípade, že sa v ňom nenáchadza osoba s preukazom ŤZP.

365-dňová diaľničná známka stojí na Slovensku 60 eur a počíta sa s tým, že táto cena by sa nemala v budúcom roku meniť. Naposledy stúpla cena známky stanovená na tento rok – v prípade ročného kupónu sa zvýšila o 10 eur. Prípadné pokuty za neplatnú diaľničnú sú na Slovensku na úrovni do 200 eur v blokovom konaní. Finančná sankcia až do 500 eur hrozí v prípade, že bude vec riešená v správnom konaní.

Zdroj: eznamka.sk