Bratislavský primátor Matúš Vallo hovorí, že súčasný stav nie je ideálny - chodci a cyklisti musia prechádzať cez štvorprúdovku, keď sa chcú dostať od nábrežia k historickému centru alebo naopak. Mesto sa preto rozhodlo pristúpiť k zmenám. Cieľom vraj je, aby bolo nábrežie z centra ľahko prístupné a bezpečné aj pre chodcov a cylkistov.

Už tento týždeň odštartujú prípravy na vyznačenie cyklotrás - v prvom rade bude nevyhnutné obnoviť vonkajšie jazdné pruhy, píše agentúra TASR. V dôsledku toho sa motoristi musia pripraviť na dopravné obmedzenia, neskôr bude potrebné počítať aj so zmenami na úrovni križovatiek - detaily chce magistrát oznamovať priebežne. 

Práca by mali byť ukončené začiatokm budúceho mesiaca. Nové cyklotrasy sa majú stáť dôležitou súčasťou siete ciest pre cyklistov v hlavnom meste.

Buspruh aj cyklopruh ako kombinácia

„V niektorých úsekoch, najmä pri Šafárikovom námestí, pôjde o zmiešaný cyklopruh a buspruh, aby sme minimalizovali dosah tejto zmeny na MHD. Buspruhy budú doplnené aj na Dostojevského rade a tesne pred križovatkou pod Mostom SNP na Nábreží arm. gen. L. Svobodu v smere do centra,“ cituje agentúra TASR primátora Bratislavy Valla.

Podľa jeho slov počíta s tým, že tieto novinky vyvolajú aj kritiku. "Som si vedomý, že táto zmena nemusí byť najmä pri jej spustení všeobecne populárna. Utlmenie tranzitu cez nábrežie a presmerovanie dopravy na cesty, ktoré sú na tranzit dimenzované, je ale krok, ktorý neznamená veľkú obchádzku,“ skonštatoval.

Zdroj: TASR / Pravda.sk / foto: TASR