Prečo nemajú nové autá nový dizajn polepov?

Obstaranie vozidiel sa uskutočnilo ešte pred zmenou dizajnu policajných vozidiel, ktoré prebehlo začiatkom leta 2022. Preto 40 áut určených pre policajné hliadky má ešte pôvodný bielo-zelený dizajn. Ďalších 20 vozidiel bude bez viditeľnej príslušnosti k Policajnému zboru. „Nové autá sú  určené pre krajské a okresné policajné riaditeľstvá, kriminálnu políciu a úrad ochrany ústavných činiteľov,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec. Z priložených obrázkov je zrejmé, že nie všetky autá budú biele. Autá pre kriminalistov budú mať tmavosivú metalízu.

Vozidlá sú vybavené svetelno-zvukovými výstražnými zariadeniami pre operatívne zložky so skrytou montážou a prostredím pre inštaláciu vysielačiek. Dodávateľom nového vozového parku polície SR je spoločnosť KIA Bratislava s. r. o. Ministerstvo vnútra za nové vozidlá zaplatilo 1,44 mil. eur, pričom súčasťou kontraktu sú aj pravidelné servisné prehliadky v trvaní 5 rokov, resp. do najazdenia 150-tisíc km. 

Ministerstvo vnútra napĺňa záväzok znížiť priemerný vek vozidiel vo flotile rezortu na 6,5 roka, v dôsledku čoho sa ušetria náklady na opravy,“ vysvetlil štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.  V tomto a minulom roku bolo vyradených 268 ojazdených vozidiel.

Kroky rezortu sú v súlade s koncepciou obnovy osobných vozidiel autoparku MV SR do roku 2031, ktorú pripravilo súčasné vedenie rezortu. „Znižovanie priemerného veku služobných vozidiel okrem úspor pri bežných výdavkoch prispeje k bezpečnosti posádok, pozitívne sa prejaví na úrovni emisií a predovšetkým v súčasnosti toľko zdôrazňovanej úspore extrémne drahých pohonných hmôt,“ povedal šéf rezortu vnútra Roman Mikulec. 

V budúcom roku by do autoparku ministerstva vnútra malo pribudnúť ďalších 705 kusov vozidiel v kategóriách elektro a plug-in hybrid, ktoré budú obstarané a financované v rámci Plánu obnovy a odolnosti.

zdroj: Ministerstvo vnútra SR