Pre Cupru – podobne ako škodovky – platí istý výkonový strop, aby tieto autá nekonkurovali v prvom rade vrcholným modelom Audi s označením RS a čiastočne aj najrýchlejším volkswagenom. Typickým príkladom je aj Leon. Kým najsilnejší španielsky model dokáže v karosérii hatchbacku vyprodukovať 300 koní a ako kombi ešte o 10 koní viac, Golf R má so svojimi 320 koňmi aspoň symbolicky stále navrch. Čo s tým?

Ak na maske nechcete štylizované VW či štyri kruhy, ale stále túžite po vyššom výkone, máte v podstate len jednu možnosť. Obrátiť sa na úpravcov. Ale na ktorého, ak nechcete rovno prísť o továrenskú záruku?

Cupra Leon

Dobre, nebudeme zbytočne naťahovať očividné a hľadať ďalšie a ďalšie výstuhy pre náš imaginárny oslí mostík. Hovoríme samozrejme o nemeckom dvornom úpravcovi koncernu Volkswagen – firme ABT, ktorá na všetky nové modifikované autá poskytuje štandardnú dvojročnú záruku. A ak ste si u niektorej značky priplatili za predĺženie továrenskej záruky, rovnako si môžete priplatiť aj u ABTu o ďalší rok, dva alebo tri roky. Ale späť ku Cuprám...

Plus 44 kW

Najsilnejší krátky Leon má 300 koní a 400 newtonmetrov, zatiaľ čo maximálny výkon predĺženého Sportstourera s pohonom všetkých štyroch kolies je 310 koní a 400 Nm. ATB vám po zásahu do techniky oboch áut dokáže prihodiť navrch 60 koní a 50 Nm, takže vám do technického preukazu hatchbacka oficiálne zapíšu 360 k + 450 Nm a v prípade kombi dokonca 370 k, plus rovnaké newtonmetre.

Cupra Leon

Ako sa táto zmena prejavila na dynamických parametroch, ABT neuvádza. Spolu s úpravou pohonnej jednotky vám však môžu pridať pružiny znížené o 30 milimetrov a vlastné originálne 20-palcové disky ABT Sport GR. Koľko za to?

Celý balíček nie je práve najlacnejší. Nemecký renomovaný úpravca si účtuje 5990 eur. Síce s daňou, ale musíte si ešte pripočítať náklady na prácu a následnú kontrolu a zápis do technického preukazu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov