Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Prezlečené Audi A4

Tento zelený diabol menom Škoda Octavia Wagon Supersalita vznikol v réžii talianskeho zastúpenia značky. Projekt viedol bývalý inžinier Audi Sport, Emilio Radaelli. Pre pilota a viacnásobného šampióna Fabia Dantiho pripravili pretekársky špeciál, za ktorý by sa nemusel nik hanbiť. Ako sa to pre koncernovú značku patrí, z regálu si zobrali 2,0 l štvorvalcový motor kategórie Super Touring, ktorý poháňal aj Audi A4 v britských pretekoch cestovných vozidiel BTCC. Ten ponúkal výkon 221 kW (300 koní), 250 Nm a točil až do 8 750 ot./min! Spojený bol so 6-stupňovou sekvenčnou prevodovkou a pohon na predné 19-palcové kolesá.

Konkurencia nemala šancu - kombík bol neskutočne ľahký

Za úžasného zvuku sa toto iba 870 kg vážiace kombi preplietalo rôznymi serpentínami pri pretekoch do kopca. V sezóne 1999 talianskeho šampionátu pretekov do vrchu ostala konkurencia v nemom úžase. Danti, a neskôr druhý pilot Oronzo Pezzola, so Supersalitou vyhrali všetkých 10 pretekov. Auto stále existuje. Užíva si dôchodok u zberateľa Gasparina Tinelly.

Pilot Fabio Danti sa, bohužiaľ, zabil iba rok po úspešnom vystúpení s Octaviou. Za volantom špeciálu Ossela PA20s stratil kontrolu a narazil 100 metrov pred cieľom. 

Zdroj/Foto: škoda-newz.cz, drivetribe.com, auta5p.eu, auto.cz