Lotéria Maťovi nepriala

Program v Spa je odlišný od ostatných víkendov TCR Europe, keďže tentokrát je európsky šampionát súčasťou víkendu, počas ktorého sa idú aj 24 h preteky. Pretekári tak začali jazdiť už vo štvrtok, keď bol na programe prvý voľný tréning. V ňom trocha bojovali s nastavením a Maťo dokázal zajazdiť len 14. najrýchlejší čas. V druhom tréningu sa už jazdilo na mokrej trati, ktorá však nemala dostatočné množstvo vody a použité mokré pneumatiky veľmi rýchlo degradovali, každý jazdec mal v podstate jedno rýchle kolo a takmer nik po prvom ostrom kole už nezrýchľoval. Maťo si nakoniec vyjazdil 13. miesto. Tréningy dokážu načrtnúť obraz, ako to bude vyzerať, no realitu ukáže až kvalifikácia. Do nej sa opäť laborovalo s pneumatikami, hoci jemne popŕchalo, stále to nebolo úplne na mokré, ale ani na suché pneumatiky. Maťo šiel kombináciu suchý predok a mokrý zadok, čo sa nakoniec ukázalo ako dobrá voľba. Po tesnom postúpení do druhej kvalifikácie z 12. miesta (postupuje 12 jazdcov) si Maťo dokázal vyjazdiť opäť pole position, aj keď až do druhých pretekov. V prvých teda štartoval z 10. priečky.

Vybrať správne pneumatiky bolo tento víkend takmer nemožné.

Do pretekov štartoval nakoniec z pozície č. 9, nakoľko Taofik, ktorý v kvalifikácii skončil šiesty, štartoval až z posledného miesta po penalizácii za výmenu motora. Voľba pneumatík sa tu ukázala ako kľúčová, Maťov tím žiaľ nemal najšťastnejšiu ruku. Opäť zvolili kombináciu suchých pneumatík dopredu a mokrých dozadu, no trať bola ešte príliš mokrá a Maťo sa postupne prepadával v štartovom poli až na konečnú 15. priečku. Pole position pre druhé preteky dávala nádej na veľký bodový obnos, no voľba pneumatík dopadla opäť katastrofálne. Slovenský pretekár zvolil mokré obutie celého auta, keďže ešte v zavádzacom kole mierne mrholilo. „Myslel som si, že je to dobrá voľba. Žiaľ, od druhého kola prestalo mrholiť, trať začala obsychať a moje pneumatiky po pár kolách úplne odišli. Každým kolom som už šiel len dozadu,“ povedal po pretekoch sklamaný Maťo. Nebol sám, podobné problémy malo celé „bývalé“ čelo pretekov, teda jazdci, ktorí boli na štarte vpredu a preteky dokončili až v druhej desiatke.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

„Nechcem sa vyhovárať, skrátka nám to tento víkend s pneumatikami vôbec nevyšlo. Keď to malo vyschnúť tak to nevyschlo a keď to nemalo vyschnúť, tak to vyschlo. Veľmi ma to štve, ale aj taký je motoršport,“ uzatvára Maťo. Na zlepšenie nemastnej neslanej sezóny ostáva Maťovi už iba posledné pretekárske podujatie v španielskej Jarame. Držíme palce, aby sa práve tam podarilo Maťovi poskočiť z aktuálnej 8. priečky v celkovom poradí o niečo vyššie.

Foto/Zdroj: Maťo Homola