O chýbajúcich kupé a kabrioletoch vo výrobnom programe automobilky Škoda Auto sa už toho popísalo veľa. A stále sa opakuje ten istý scenár, nadšenci volajú po ich návrate do výrobného programu a automobilka tvrdohlavo odmieta. Má to, pochopiteľne, svoj racionálny dôvod, úlohy jednotlivých značiek v koncerne a stratégie ich dlhodobého rozvoja sú pevne dané a akékoľvek odchýlenie od plánov, neprichádza do úvahy. Napriek tomu sa z času na čas aj samotná automobilka postará o trochu toho vzrušenia. Tentoraz víri vody novodobou interpretáciou legendárneho kabrioletu Felicia. Samoúčelná štúdia? Podľa automobilky ani nie.

Škoda Felicia bola zatiaľ posledným sériovým kabrioletom automobilky Škoda Auto.

Čítanie medzi riadkami

Každá štúdia, ktorú pustí automobilka na verejnosť, má pre marketing a prezentáciu značky svoj význam. Nemusí ísť pritom vždy len o náznak sériovej produkcie celého auta, fabriky štúdiami neraz skúmajú reakcie verejnosti na niektoré dizajnové prvky, stvárnenie interiérov či len skúmajú nálady zákazníkov. Aký je význam štúdie novodobej Felicie, neviem, každopádne za jej návrhom stojí francúzsky fabrický dizajnér interiérov sériových škodoviek, Martin Leprince, ktorý upriamuje pozornosť práve na stvárnenie kabíny štúdie. „Vybrať si kabriolet bolo pre mňa dôležité, pretože pri takomto aute vidíte exteriér i interiér súčasne. Ľudia si autá síce kupujú hlavne kvôli exteriéru, ale napokon väčšinou vnímajú jeho vnútro. Pri kabriolete sú obe tieto veci krásne prepojené,“ hovorí Martin. „To auto nazývam Bohe Vita, pretože vo mne evokuje bohémsky život, teda akúsi českú odrodu dolce vita,“ dopĺňa ďalej svoje myšlienky. Odkazom na históriu majú byť „plutvy“ zadných blatníkov tvorené zadnými svetlometmi a plastické logo fabriky. Aký bude ďalší osud novodobej Felicie, automobilka nekomentuje.

Inšpiráciou pre štúdiu bola pôvodná Škoda Felicia. Martin Leprince pracuje v automobilke Škoda Auto od roku 2017, kde sa doteraz podieľal na tvorbe štúdií Vision X, Vision RS a Vision iV.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

zdroj: Škoda Auto