Volvo potvrdilo, že musí opäť odložiť výrobu novej elektrickej vlajkovej lode EX90. Tvrdí, že potrebuje viac času na dokončenie vývoja softwaru a jeho otestovanie.

Pôvodne malo veľké SUV začať zbiehať z produkčnej linky v severoamerickej továrni v Ridgeville a v čínskej fabrike v Čcheng-tu koncom roka 2022, lenže Volvo tento termín nestihlo a bolo nútené presunúť ho na štvrtý kvartál tohto roka. Ani ten ale už nie je reálny.

Švédska značka patriaca pod krídla čínskeho Geely oznámila, že „očakáva, že začne nový model vyrábať v prvej polovici roka 2024“. Žiadny presný dátum neuvádza, tvrdí ale, že dopyt po konkurentovi pre Audi Q8 e-tron, Mercedes EQE SUV a BMW iX prekonáva ich očakávanie.

Volvo dokonca hovorí, že muselo uzatvoriť objednávkový systém, pretože novinka je na vypredaná minimálne na rok dopredu. Prví zákazníci však na svoje auto budú musieť ešte počkať.

Má to byť etalón, zaváhanie v kvalite si Volvo nemôže dovoliť

Automobilka detaily povahy problémov s vývojom softwaru a jeho testovaním nezverejnila, hovorí ale, že EX90 je pre značku začiatok novej éry. To platí tiež pre samotný produkt postavený na platforme SPA (Scalable Product Architecture) a samotní Švédi priznávajú, že si nemôžu dovoliť zaváhať v kvalite.

Nové SUV považujú za „deklaráciu toho, kde firma momentálne stojí a kam smeruje“. Auto má nastaviť nové štandardy v oblasti bezpečnosti, pretože Volvo usiluje o nulový počet smrteľných nehôd vo svojich vozidlách.