Digitálny vodičský preukaz ako pomoc pre vodičov

Čo by ste povedali na možnosť mať vodičský preukaz v telefóne? V smartfóne by ste mali aplikáciu a prostredníctvom nej by ste kedykoľvek dokázali policajtom preukázať, že máte platné vodičské oprávnenie. Nedá sa hovoriť o novinke, napríklad v susednom Rakúsku už takáto možnosť existuje a popri klasickej fyzickej verzie vodičáku sa môžete rozhodnúť aj pre digitálny variant.

Iniciatíva na európskej úrovni s názvom Potential si kladie za cieľ digitalizáciu dokladov vrátane vodičákov a občianskych preukazov, pričom jej lídrami sú v tomto smere Nemecko a Francúzsko. Takzvaná európska digitálna peňažeňka by mohla byť spustená už v roku 2025. Smer je tak jasný: EÚ chce ísť cestou digitálnych preukazov pre obyvateľov. Z technologického hľadiska je možné digitálne vodičáky realizovať okamžite, ide tak najmä o koordináciu z pohľadu príslušných regulácií. Na projekty v tejto oblasti vyčlenili 90 miliónov eur, polovica ide priamo z rozpočtu EÚ.

Aj po vzore susedného Rakúska sa však dá počítať s tým, že minimálne na úvod by bol digitálny vodičák dostupný na dobrovoľnej báze pre tých motoristov, ktorí ocenia jeho výhody a chceli by mať o jednu plastovú kartičku v peňaženke menej. Prípadne isto zaujme vodičov, ktorým sa pozdáva myšlienka, že pokuty za zabudnutý fyzický vodičák sa tým pádom stávajú bezpredmetné.

Zdroj: Autoviny.sk, Euractiv