Existencia automobilky DeLorean Motor Company (DMC) bola krátka, bankrot vyhlásila zhruba sedem rokov po svojom založení. Počas toho vyrábala jediný model. Napriek tomu sa do histórie zapísala nezmazateľným písmom, na čom mala zásadný podiel filmová trilógia Návrat do budúcnosti. Americká značka momentálne chystá návrat na scénu.

Krivky vozidla opäť navrhne Italdesign

DeLorean ožije už počas roka 2022. Upútavka upozorňujúca na vzkriesenie firmy prezrádza, že jej moderný produkt nadviaže na originál známy aj pod interným kódom DMC-12. Po ňom zdedí nahor vyklápajúce sa dvere patriace medzi charakteristické rysy vozidla. Je pritom viac-menej jasné, že nepôjde o jediný odkaz na DeLorean z 80. rokov.

Dizajn auta nenavrhovala spoločnosť DeLorean Motors Reimagined vo vlastnej réžii. Namiesto toho ho nechala na známom štúdiu Italdesign, ktoré bolo podpísané aj pod pôvodným modelom DeLorean. Jeho autorom je dnes samostatne pôsobiaci Giorgetto Giugiaro.

Základom môže byť platforma EVX

Novinka príde namiesto benzínového šesťvalca s elektrickým pohonom, čo asi nikoho neprekvapí. O technickej stránke zatiaľ nevieme nič konkrétne. No ako upozornil portál Carscoops, počas minulého roka uzavrel Italdesign partnerstvo s britskou firmou Williams Advanced Engineering krútiace sa okolo platformy EVX. DeLorean by mohol stáť na nej.

Vlani pri prezentácii tejto architektúry jej autori hovorili o maximálnom výkone pohonu na úrovni až 1 000 kW (1 360 k) a spomínali tiež akumulátory s kapacitou 104, 120 a 160 kW. Pri najväčšej batérii by dojazd mohol potenciálne dosiahnuť magických 1 000 kilometrov. 

V najbližších mesiacoch sa dozvieme, aké bude mať DeLorean reálne parametre. Zvedaví sme tiež na cenu. Vzhľadom na pozadie projektu predpokladáme, že pôjde o limitovaný model stojaci státisíce eur. Na konkrétnejšie informácie si ešte musíme počkať.