Diaľničné známky 2023 sú v plnom predaji a pre okolité štáty – Česko, Maďarsko a Rakúsko – si ich zakúpite pohodlne online. Nižšie vám prinášame informácie o aktuálnych cenách pre tento rok. Vzťahujú sa na najbežnejší príklad motoristu, ktorý sa vyberie pracovne či súkomne do zahraničia osobným autom s hmotnosťou do 3,5 tony.

Dialničné známky Česko 2023

U našich západných susedov sa ročná známka predáva za 1 500 CZK (zhruba 62 eur), 30-dňová za 440 CZK (približne 18 eur) a 10-dňová verzia stojí 310 CZK (v prepočte takmer 13 eur). Zľavu 50 % z bežnej ceny získate v prípade, ak máte auto s pohonom na zemný plyn alebo biometán (aj v kombinácii s iným palivom). Cenové zvýhodnenie neplatí pre LPG. Známku si môžete zakúpiť online na webe edalnice.cz.

Pokiaľ zaplatíte známku platobnou kartou a nie bankovým prevodom, platba prebehne okamžite a do e-mailu dostanete potvrdenie o úhrade prakticky hneď alebo do niekoľkých minút – následne môžete vyraziť na cesty. Ročná známka má flexibilnú časovú platnosť, ktorá sa neviaže na kalendárny rok. Ak by ste si ju kúpili napríklad v júni 2023, bude platiť do júna nasledujúceho roka.

Dialničné známky Maďarsko 2023

Presúvate sa k našim južným susedom? Kúpiť si môžete nasledovné diaľničné známky: 10-dňová za 5 500 forintov (takmer 14 eur), mesačná v cene 8 900 forintov (22 eur), ročná za cenu 49 190 forintov (necelých 123 eur). Tá posledná spomenutá platí do konca januára 2024. Vo všetkých prípadoch o verziu známky pre vozidlá kategórie D1, kam spadajú bežné osobné osobné autá.

Pre slovenských motoristov, ktorí sa budú pohybovať blízko hraníc a nepotrebujú prejsť celú krajinu, máme zaujímavý tip, ako ušetriť. Odporúčame zvoliť si ročnú župnú známku, napríklad „Győr-Sopron-Moson“, za 5 720 forintov. V prepočte stojí o málo viac ako 14 eur, teda cenový rozdiel v porovnaní s najlacnejšou 10-dňovou verziou je prakticky zanedbateľný. Online nákup diaľničnej známky pre Maďarsko je možný na tejto webstránke.

Dialničné známky Poľsko 2023

V Poľsku si tradičnú dialničnú známku nekúpite, ale pri vybraných úsekoch sa uhrádza mýto, týka sa diaľnic A1, A2 a A4. Viac informácií o jeho platbe sme vám priniesli v samostatnom článku.

Za diaľnice si v Rakúsku od tohto roka priplatíme.

Dialničné známky Rakúsko 2023

V Rakúsku stojí po novom 10-dňová diaľničná známka 9,90 eura. 2-mesačnú diaľničnú známku si kúpite za rovných 29 eur. Ak potrebujete ročnú diaľničnú známku, jej cena je na úrovni 96,40 eura a platiť vám bude do konca januára 2024.

Ak nechcete klasickú nálepku, odporúčame zvážiť kúpu digitálnej verzie. Pri nákupe diaľničnej známky online však máte právo na odstúpenie od nákupu, a preto je známka platná až od 18. dňa po zakúpení, upozorňuje rakúsky ASFINAG. Dnes zakúpené digitálne diaľničné známky tak platia najskôr od 19. januára 2023. Pre podnikateľov, teda firmy a živnostníkov, zaniká právo na odstúpenie od zmluvy a digitálna diaľničná známka môže začať platiť okamžite.

V krajine sa stretnete aj s úsekovým mýtom platným nad rámec štandardných diaľničných známok. Príkladom sú časti diaľnic A11 (Karawanken Tunnel) či A13 (Brenner). Celý prehľad týchto úsekov prináša web ASFINAG-u.

Zdroj / foto: ASFINAG, edalnice.cz