Novela zákona musí ešte prejsť poslaneckou snemovňou. Ak bude schválená, začne platiť od 1. januára 2024. Jej súčasťou je aj pomerne dlho plánované zvýšenie maximálnej povolenej rýchlosti na niektorých miestach zo 130 na 150 kilometrov za hodinu. Český minister dopravy, Martin Kupka (za ODS), v akutálnom rozhovore so stránkou Novinky.cz prezradil, kde konkrétne budú môcť vodiči jazdiť vyšším tempom.

Prvé úseky, o ktorých uvažujeme, je nová časť D1 pri Přerove a niektoré rovné úseky D11 (z Prahy v smere na Hradec Králové – poz. red.). Neskôr by to mohli byť tiež niektoré ďalšie prehľadné a rovné úseky, ak také vytipujeme,“ hovorí Martin Kupka.

Minister dopravy Martin Kupka (ODS).

Jednou z podmienok zvýšenia rýchlosti je nutnosť mať k dispozícii telematické systémy s premenlivým dopravným značením, ktoré by podľa potreby umožnili naopak lokálne zníženie najvyššej rýchlosti, napríklad pri nepriaznivom počasí. Táto technológia by mala byť namontovaná na mýtnych bránach.

Rýchlejšie ale tiež drahšie

Súčasťou plánovaných zmien je aj zdraženie diaľničných známok. Minister dopravy hovorí, že je to nutnosť a odvoláva sa na fakt, že ich ceny sa nezvyšovali už desať rokov. „Keby sme spočítali mieru inflácie, tak by zodpovedajúce zdraženie ročnej diaľničnej známky bolo na viac ako 2000 Kč (cca 84 eur – pozn. red),“ upozorňuje Martin Kupka.

Ešte vyššiu čiastku, spomínaných 3000 korún alebo tiež 125 eur, navrhuje NERV, teda Národná ekonomická rada vlády. Minister dopravy ale hovorí, že je nutné nájsť rozumný kompromis.

„Rovnako ako ďalšie štáty EÚ, budeme musieť zaviesť jednodňové známky, čo bude logicky spojené so znížením výberu prostriedkov. Na druhej strane ale považujem za dôležité, aby zdražovanie bolo pre vodičov únosné a aby neviedlo k obchádzaniu diaľničných úsekov. O konkrétnej výške ešte budeme diskutovať s kolegami na vláde, ale môžem ubezpečiť, že nepôjde o násobné zdraženie. Zvýšenie ceny sa bude pohybovať rádovo v stovkách korún,“ sľúbil v rozhovore Martin Kupka.