Počas víkendu sme v hlavnom meste našli rozličné ponuky benzínu a nafty, o akých sme mohli ešte v uplynulých mesiacoch len snívať.

Napríklad pumpa GAS pri nákupnom centre Avion predávala diesel za 1,32 eura a benzín za necelých 1,43 eura. V blízkej vzdialenosti sa nachádza ďalšia lacná čerpačka 24h Oil v OC Korzo a tá aktuálne ponúka diesel najlacnejšie za 1,34 eura a benzín za zhruba 1,46 eura. Ide však o nočný tarif dostupný v čase od 21. hodiny večer do 7. hodiny ráno. Mimo týchto hodín je tankovanie o 4 až 5 eurocentov drahšie.

Lacné palivo ponúka napríklad sieť TESCO v celej SR

Aj vodiči citliví na cenu, ktorí potrebujú dotankovať palivo mimo Bratislavy, majú viacero možností. Jednou z nich môžu byť čerpacie stanice reťazca Tesco. V aplikácii navigácie Waze sme našli dnes aktualizované ceny platné napríklad pre ČS Tesco v Košiciach: 1,36 eura za liter nafty a 1,47 eura za liter benzínu. Čerpačky Tesco nájdete okrem Bratislavy a Košíc aj v mnohých ďalších mestách Slovenska, ako sú napríklad Banská Bystrica, Prešov či Žilina.

Mnoho motoristov si dáva pozor na pôvod palív. GAS napríklad oficiálne komunikuje, že nakupuje palivá od Slovnaftu a Unipetrolu. 24h Oil je partnerskou čerpačkou Unipetrolu.

Úspora je vždy individuálna

Rozdiel lacných čerpačiek oproti značkovej konkurencii v podobe najväčších sietí staníc predstavuje momentálne aj 10 centov na liter. Ak sa teda pozrieme na príklad, v rámci ktorého motorista natankuje rovných 50 litrov do nádrže, dokáže ušetriť 5 eur.

Na celú vec sa však nestačí pozrieť len takouto jednoduchou matematikou. Naopak, faktorov, ktoré je potrebné zohľadniť, je hneď viacero. Dôležitá je samozrejme dostupnosť tankovania (z hľadiska času aj kilometrov). Tu v celkovom meradle často hrajú prím práve väčšie siete pumpárov, hoci je to samozrejme individuálne.

Platí, že pre niektorých motoristov môže byť napríklad lákadlom vernostný program, ktorý nájdu spravidla na väčších sieťach čerpačiek. Niektorí chcú tankovanie spojiť s využitím služieb (umývačka, vyzdvihnutie balíka od kuriéra a iné). Tie im menšia čerpacia stanica bez obsluhy často nevie ponúknuť. Nemá napokon ani takú ambíciu, keďže má stratégiu zameranú na rýchly a jednoduchý predaj palív.

Tak či onak, príklady v našom článku sú len veľmi úzkym výberom - budeme radi, keď sa s vašou obľúbenou čerpačkou podelíte s ostatnými v diskusii.