Lancia má na domácom trhu veľmi špecifické postavenie. Taliani sú zrejme veľmi proti tomu, aby automobilka ukončila výrobu a tak jediný typ, Laciu Ypsilon stále intenzívne kupujú. Zaujímavosťou je fakt, že napríklad za 9 mesiacov predpandemického roka 2019 predala v Taliansku Lancia Ypsilon viac áut, ako Alfa Romeo všetkých typov v celej Európskej Únii.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Ypsilon sa nevzdáva a aj po 12 rokoch predaja si ide svoje. Od roku 2017 teda len na domácom talianskom trhu. Aktuálne chcú podporiť predaje novou edíciou Alberta Ferretti, pomenovanej po módnej návrhárke. Keďže ide o auto prevažne určené pre nežnejšie pohlavie, nie je takýto krok vôbec prekvapivý.

K dispozícii je špeciálne lakovanie šedou farbou Alberta Ferretti s dúhovým efektom, komu sa však nepáči, môže si vybrať aj z bežných farieb. Ďalej máte na aute plakety Alberta Ferretti či chrómové doplnky. V interiéri by mali pribudnúť monogramy AF na hlavových opierkach a pár odlišných detailov vo farbe Rose Gold.

Interiér je v dnešnej dobe už skutočne zastaralý, avšak na druhú stranu bude jednoducho intuitívny. Až na tie stredové budíky.

Dve motorizácie

Na výber máte 2 motory, základom je 1.0 mild-hybrid s 51 kW (70 k) za cenu 18 500 eur. Drahší je štvorvalcový 1.2 spaľujúci LPG s rovnakým maximálnym výkonom 51 kW (70 k). Ten štartuje na 20 050 eur. Lanciu Ypsilon nekúpite nikde inde, len na domácom talianskom trhu. A ja dúfam, že Stellantis dodrží sľuby a Lanciu skutočne obživí. Automobilke to totiž veľmi prajem.