Mercedes podobne ako koncern Stellantis a ďalšie automobilové koncerny reaguje na pokles záujmu o elektromobily. Generálny riaditeľ Ola Källenius aktuálne oznámil, že v najbližších rokoch bude zákazníkom ponúkať spaľovacie motory i elektromobily a prekvapivo vyzdvihol ich rovnocennosť.

Zároveň dodal, že firma udrží vo výrobe rôzne typy pohonov a rozhodovať bude zákazník. „Postavíme dokonalý Mercedes na akékoľvek prianie,“ hovorí Källenius.

Termín 2030 je v tejto chvíli neaktuálny

Šéf Mercedesu zároveň pripúšťa, že prechod od spaľovacích motorov k elektromobilom bude trvať dlhšie, ako sa pôvodne čakalo. Jedným z dôvodov je aj nedostatočná nabíjacia infraštruktúra, respektíve jej pomalý vývoj.

Pred necelými dvoma rokmi stuttgartská automobilka zdôrazňovala, že od roku 2025 bude predstavovať už len elektrické platformy a do vývoja plug-in hybridov neinvestuje už ani euro. Cieľom mal byť kompletný prechod na batériovú mobilitu už od roku 2030, pričom plány boli prezentované pre Európu, Severnú Ameriku i Japonsko. A aktuálny stav?

Ola Källenius na valnom zhromaždení priznal, že elektromobily ale tiež plug-in hybridy budú v roku 2030 tvoriť len asi 50 percent všetkých predaných Mercedesov.

zdroj: Automobilwoche, Mercedes