Minister dopravy Pavol Lančarič to pomenoval jasnou rečou. „Tu už ide o normálne reálne životy občanov, ktorí po týchto komunikáciách dennodenne chodia,“ uviedol šéf rezortu. Tak zle sú na tom slovenské mosty a pokiaľ nevyjde najnovší plán vlády, do 10 rokov môže byť až 90 percent mostv buď kompletne uzatvorených, alebo na nich zavedú dopravné obmedzenia, aké sme ešte nezažili.

Štatisticky deväť z desiatich mostov na Slovensku by sa totiž veľmi pravdepodobne ocitlo v kategórii 7, ktorá znamená, že most je uzatvretý, resp. v kategórii 6, ktorá označuje veľmi zlý stav.

Chystajú mostný program

Vláda ide situáciu hasiť na poslednú chvíľu a pripravuje takzvaný mostný program. Ten má načrtnúť predovšetkým to, ako by mohlo Slovensko pristúpiť k opravám mostov na cestných komunikáciách prvej triedy z finančného hľadiska.

Ako píše Denník N, po príklady, kedy na Slovensku uzavreli dôležitý most, nemusíme chodiť ďaleko. Stalo sa tak napríklad tento rok v Seredi, čo strpčilo život nielen motoristom, ale problémy sa dotkli aj železničnej dopravy.

Zdroj: Denník N / foto: Seredonline.sk