Splňte si povinnosť zimných pneumatík a vyhnite sa pokute

Chladné zimné počasie tento rok už viackrát v praxi preukázalo, aké dôležité je včas prejsť na zimné penumatiky. A hoci platí všeobecné odporúčanie nechať si zimné prezutie zhruba do apríla (samozrejme zohľadňujúc lokálne predpisy), už teraz sa oplatí zamyslieť nad zmenou pravidiel, ktorá vstúpi do platnosti na budúci rok a môže ovplyvniť motoristov.

Ak si totiž nesplníte povinnosti, hrozia sankcie. Pokuta za jazdu bez zimných pneumatík je na Slovensku na úrovni 40 eur podľa sadzobníka.

Takto vyzerajú obe označenia na pneumatikách v praxi.

Ako skontrolovať symboly na zimných pneumatík

„Zimné pneumatiky spoznáte podľa špeciálneho označenia na bočnici. Doteraz ako označenie zimných pneumatík postačovalo známe označenie M+S. Symbol snehovej vločky (3PMSF) je povinný pre zimné alebo celoročné pneumatiky vyrobené od 1. januára 2018,“ uvádza spoločnosť Continental a dodáva, že „v prechodnom období do 30. septembra 2024 budú pneumatiky M+S postačovať“.

Ak by vás zaujímalo čo presne znamená skratka 3PMSF, ide o skratku z angličtiny vyjadrujúcu „Three Peak Moutain Snow Flake“, v preklade do slovenčiny to sú tri horské (alpské) vrcholy so snehovou vločkou.

Pri kúpe nových pneumatík od serióznych predajcov sa nemusíte obávať, no problém môže nastať, ak máte stále staršie pneumatiky, na ktorých chýba alpský symbol so snehou vločkou. V takom prípade sa isto oplatí investovať do výmeny a pripraviť sa tak na koniec pneumatík „M+S“ bez vločky od začiatku októbra 2024.

Zdroj: Continental, Merkur.de / foto: Polícia SR

Foto v článku: Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe