Len nedávno sme z Francúzska dostali zaujímavé fotky zničeného Renaultu Clio s deravou strechou, ktorú mal prevŕtať meteorit (mimochodom, táto teória sa nepotvrdila, takže nikto momentálne netuší, čo mohlo malý hatchback poškodiť). A aby toho nebolo málo, máme tu z rovnakej krajiny ďalší bizarný prípad spojený s autami.

Podľa francúzskych médií to vyzerá, že zlodeji „pomohli“ s odhalením novej generácie Lancie Ypsilon, to dosť neobvyklým spôsobom.

Regionálny denník l'Est Républicain získal fotografie automobilu, ktorý záchranné zložky vytiahli z vodného kanálu v mestečku Montbéliard. Na tom by asi nebolo nič zvláštne, také nehody sa skrátka stávajú, lenže namiesto bežného vozidla záchranári a hasiči vylovili z vody len minimálne maskovaný testovací prototyp novej Lancie Ypsilon.

Zdá sa, že havária nemala žiadne obete, takže v zásade to dopadlo dobre, v koncerne Stellantis z toho však nadšení určite nebudú. Z priebežného šetrenia l'Est Républicain to vyzerá, že skúšobná mula bola ukradnutá z areálu továrne Sochaux, vzdialenej vzdušnou čiarou len asi tri kilometre, nie je ale jasné, ako sa zlodejom podarilo dostať k nepochybne inak stráženému prototypu.

Zábery fotografa Lionela Vadama nie sú úplne detailné, išlo nakoniec o záchrannú misiu a nie špionážny lov, napriek tomu ale ukazujú dosť na to, aby sme si o chystanej Lancii Ypsilon urobili slušný obrázok. Má delené predné svetlá, podľa všetkého pôjde o crossover a na jednom zo záberov je nezreteľne vidieť i nápis Lancia na veku batožinového priestoru.

Auto je s veľkou pravdepodobnosťou zničené, vodný kúpeľ elektronike (zrejme batériového modelu) určite neprospel. Väčšou škodou pre Lanciu, respektíve Stellantis ale bude skôr fakt, že sa na verejnosť predčasne dostala podoba utajovaného auta a pozitívne nevyznievajú ani bezpečnostné štandardy koncernu, ktorý dovolil, aby mu vývojový prototyp zlodeji takto vyfúkli pomedzi prsty.

zdroj: l'Est Républicain cez Carscoops