Zvyčajne sú zákazníci Tesly zvyknutí očakávať najväčšiu nálož vylepšení ku koncu roka. Minulý rok update nepriniesol žiadnu slávu. Tento rok sa aktualizácia objavuje skôr. Jarná aktualizácia prináša nielen nové funkcie a vylepšenia v oblasti infotainmentu, ale aj praktické inovácie.

Funkcia Auto Shift Beta

Tesla dodržiava záväzky týkajúce sa schopnosti vozidla meniť radenie automaticky. Funkciou Auto Shift Beta reaguje na to, že v modeloch S, X a nedávno aj z modelu 3 odstránila riadiacu páku z priestoru volantu. Po tejto úprave bolo možné meniť radenie iba pomocou digitálnej obrazovky, pričom automatický režim bol dostupný len v rámci vychádzania z parkovacieho režimu. Vozidlo dokáže samostatne zaradiť na základe vyhodnotenia okolia vozidla a zvykoch vodiča, tým poskytuje plynulý prechod medzi parkovaním, cúvaním a jazdou. Táto funkcia predstavuje významný krok smerom k polo-autonómnemu jazdeniu.

shiftbeta

Hands-Free otváranie batožinového priestoru

Tesla touto aktualizáciou pridáva ďalšiu užitočnú funkciu - automatické otváranie a zatváranie veka zadného kufra bez potreby fyzického kontaktu s vozidlom. Veko sa otvorí, ak sa nachádzate v blízkosti zadnej časti vozidla a máte pri sebe mobilný kľúč uložený vo vašom smartfóne. Túto funkciu budú môcť využiť majitelia modelov S a X od výrobného roku 2021, ako aj majitelia vozidiel modelu 3.

hands_free_trunk

Vylepšený Sentry Mode 

Tesla sa zameriava aj na zlepšenie bezpečnosti a s jarným updatom prichádza aj vylepšená bezpečnostná funkcia Sentry Mode. Je to funkcia, ktorá monitoruje okolie zaparkovaného automobilu pomocou jeho kamerového systému a v prípade, že je detekované nebezpečie spustí nahrávanie videozáznamu. Práve nahrané videozáznamy si bude možné skontrolovať aj na diaľku pomocou smartfónu, ktorý majiteľov upozorní pomocou notifikácii. Škoda, že táto funkcia bude zo začiatku zatiaľ dostupná iba vo vybraných krajinách, poznáme to, legislatívne obmedzenia.

tesla_Sentry

Silnejšie regeneratívne brzdenie

Majitelia modelov S a X od roku výroby 2021 môžu očakávať pravdepodobne zvýšený dojazd vďaka novým úpravám v regeneratívnom brzdení, známom aj ako rekuperácia. Tieto úpravy, ktoré budú súčasťou nového updatu, zvýšia intenzitu rekuperácie, najmä pri vyšších rýchlostiach, napríklad na diaľniciach.

Vizuálne a užívateľské vylepšenie infotainmentu

Nový update prináša užívateľské rozhranie verzie 12, ktoré bolo prvýkrát predstavené v Cybertrucku. Toto nové rozhranie zlepšuje celkovú estetiku systému a zároveň ho robí plynulejším a reaktívnejším. Toto vylepšenie sa týka modelov s čipom od spoločnosti AMD, teda vozidiel vyrobených od roku 2022. Majitelia vozidiel môžu očakávať rôzne novinky, ako je napríklad rozšírená vizualizácia jazdy v režime Autopilot, zmena dizajnu digitálneho panelu s menšou mapovou kartou v pravom hornom rohu a novou navigačnou kartou v pravom dolnom rohu. Navigácia teraz informuje majiteľov o dostupnosti rýchlejšej trasy v hornom zozname odbočení a poskytuje možnosť ju akceptovať alebo zrušiť.

Nadšený budú aj rodičia, ktorí už nebudú musieť odpovedať ratolestiam na otázku “Už sme tam?”, pretože zadný pasažieri budú môcť vidieť informácie o prebiehajúcej ceste na zadnom dotykovom displeji.

Nová natívna aplikácia Audible určite poteší majiteľov, ktorí si radi vypočujú audioknihy a podcasty. Vylepšenie dostane aj Spotify, ktorá je už v infotainmente od Tesly dobre známa.

UI

Zdroj: MashableTeslaoracle