Keď sa pozriete na riadok 12 vášho vodičského preukazu, nájsť na ňom môžete práve kódy spomínané v úvode článku. Napríklad nie každá zdravotná diagnóza znamená automaticky stopku pre vodiča a zákaz riadiť auto. Kódy môžu v takom prípade upraviť spôsob použitia vodičáku a stanoviť dodatočné podmienky pre vodiča, aby bol spôsobilý viesť auto v cestnej premávky.

Aj okuliare musia byť zapísané vo vodičáku

Typickým príkladom sú kódy z kategórie korekcie, resp. ochrany zraku, ktoré sú veľmi časté. Ich presný význam uvádzame nižšie:

01.01. - Okuliare

01.02. - Kontaktná šošovka (šošovky)

01.05. - Ochrana očí

01.06. - Okuliare alebo kontaktné šošovky

01.07. - Špecifická optická pomôcka

Zápis vyššie uvádzaných kódov na vodičák vychádza z rozhodnutia lekára a nemôžete sa rozhodnúť, že kód uvedený mať nechcete – práve naopak, ak raz máte vo vodičáku zapísané okuliare, musíte ich na cestách vždy poctivo nosiť, inak sa vystavujete okrem nebezpečia na cestách aj riziku pokuty zo strany polície.

Ďalšie kódy súvisiace so zdravotným stavom držiteľa vodičáku identifikujú napríklad sluchové pomôcky (02) či protézy/ortézy končatín (03). Stretnúť sa môžete aj s kódom 78, ktorý určuje, že vodičák je možné použiť len v prípade, že vodič riadi vozidlá s automatickou prevodovkou. Viaceré kódy sú menej typické ako napríklad: kód 61 obmedzujúci vodiča, ktorý môže viesť vozidlo len počas dňa, prípadne kód 63 pre vedenie vozidla bez spolucestujúcich. Zaujme aj 67čka. Viete si predstaviť, že by ste nemali povolenú jazdu po diaľnici a rýchlostnej ceste? Presne to je význam tohto kódu.

Toto bol však len stručný výber z mnohých harmonizovaných kódov k vodičským preukazom. V deviatej prílohe k výhláške číslo 9 vydanej ministerstvo vnútra SR nájdete ich celý zoznam. Na jeho konci sa nachádzajú takzvané národné kódy, ktoré sú špecifické pre Slovensko, ako napríklad pravidelná zdravotná prehliadka pre vybraných vodičov.

Na kódy sa netreba pozerať len ako na nutné zlo. Sú tu predovšetkým pre našu bezpečnosť, aby na cestách jazdili predovšetkým tí vodiči, pri ktorých nehrozia neprimerané riziká pre nich samotných, ako aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Zdroj: sosovky-kontaktne.sk, ÖAMTC