Porušil dar rezolúciu OSN?

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Pchjongjangu daroval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi auto na znak ich dobrých vzťahov. Zaujímavosťou je, že vozidlo prevzala Kimova sestra Kim Jo-džong. Tá vyjadrila poďakovanie Putinovi a opísala dar ako údajnú demonštráciu osobných vzťahov medzi lídrami. Na medzinárodnej scéne však s takýmto názorom zjavne veľmi nepochodila.

Ide o auto Aurus Senat z dielne ruskej štátnej automobilky, ktoré preferuje aj samotný Putin. Zo strany Južnej Kórei bolo hneď vznesené obvinenie, že darček by mohol spadať do kategórie luxusného tovaru a tým pádom by predstavoval porušenie rezolúcií OSN. Tie zakazujú vývoz takéhoto tovaru do Severnej Kórey. Na krajinu sa kvôli jej programu jadrových zbraní vzťahujú medzinárodné sankcie.

V súčasnosti 40-ročný Kim je údajne vášnivý automobilový nadšenec a má veľkú zbierku zahraničných luxusných vozidiel vrátane značiek ako Mercedes, Rolls-Royce či Lexus, o ktorých sa predpokladá, že boli do krajiny prepašované. Je známy tým, že aj na stretnutiach v zahraničí zvykne mať "po ruke" svoju limuzínu Maybach.

Iniciatíva založiť Aurus vraj prišla od Putina osobne. Za vývojom luxusného sedanu stojí ruský štát, no celý príbeh je o niečo zložitejší. Vláda dala peniaze moskovskému vývojovému inštitútu motorov NAMI a za tieto peniaze si inštitút zabezpečil expertízu Porsche Engineering, dcérskej firmy Porsche, ktorá pomohla s vývojom hybridného pohonu.

Motorom je 4.4 V8 biturbo s podporou elektromotora, ktorý vyvinula spoločnosť Porsche Engineering. Produkuje 598 koní a má krútiaci moment 880 Nm. Vozidlo má pohon všetkých kolies.

Aurus v pancierovej verzii pre ruského prezidenta váži nad sedem ton a má rázvor 4,3 metra. Vozidlo sa predáva aj v luxusnej verzii pre zákazníkov – má dĺžku 5,63 metra v krátkej verzii Seant S600 a 6,63 metra v dlhej verzii Senat L700.

Deväťstupňová automatická prevodovka je výsledkom vlastného vývoja automobilky. Auto zrýchľuje z nuly na 100 km/h za šesť sekúnd. Maximálna rýchlosť je udávaná na hodnote 250 km/h. Normovaná spotreba má byť 15 litrov.

Zdroj: zdf.deDrive.com.au / foto: newsweek.com