Neverte mýtom, fakty sú jasné

Napenené palivo - po tom, ako sa dostane do kontaktu so vzduchom - vyvoláva obavy niektorých vodičov napríklad v Českej republike. Majú strach, že môžu byť oklamaní podobne ako pri čapovaní piva. S takýmto pomerne úsmevným prirovnaním prišiel portál Autoživě.cz - aj v niektorých podnikoch sa totiž môže stať, že dostanete pohár plný len spolovice a zvyšok tvorí pena.

Prečo by vás mal vzduch v natankovanom palive vôbec trápiť? Čo je veľmi dôležité: objem vydaného paliva sa meria ešte predtým, ako dôjde k jeho kontaktu so vzduchom. Čerpačky podliehajú na v Česku i na Slovensku kontrolám a reguláciám.

Ich majitelia ani náhodou nemôžu so zariadeniami na výdaj paliva manipulovať svojvoľne podľa uváženia - naopak, musia sa riadiť prísnymi pravidlami.

Lievik ako "riešenie"

Časť vodičov napriek tomu prichádza s rôznymi svojpomocným nápadmi, ako údajnú závadu vyriešiť. Niektorí tankujú pomocou lieviku, iní vyneliezavci sa naopak rozhodnú najprv natankovať palivo do kanistra a následne ho všemožne prelievať - jednoducho všetko v snahe zaplatiť menej a natankovať čo najviac.

Palivá sú samozrejme horľavé a takéto nápady nielenže nie sú žiadnym spôsobom vedecky podložené, ale neodborná manipulácia s nimi môže priamo zvyšovať nebezpečenstvo výbuchu, resp. vzniku požiaru.

Keď chcete natankovať naozaj lacnejšie, odporúčame preto skôr prečítať si náš článok o lacných čerpacích staniciach.

Zdroj: Autoživě.cz / foto: cz.depositphotos.com