Ako zredukovať rozsah slepých uhlov? Jednoznačne správnym nastavením spätných zrkadiel. Ani to ich však celkom neeliminuje a na ceste tak môžete prehliadnuť kopec vecí, obzvlášť ak sedíte za volantom nákladného vozidla. Francúzi realizujú kampaň na osvetu o bezpečnosti nákladnej dopravy.

Okolo seba nevidel až 16 ľudí!

Ak nie sú späťáky nastavené správne, rozsah slepých miest nákladného auta môže byť enormný. Francúzi to skvelo demonštrovali na videu. To ukazuje pohľad vodiča z prvej osoby, ktorý pred sebou ani okolo vozidla nevidí v spätných zrkadlách žiadnych ľudí či účastníkov cestnej premávky. Keď však vystúpi z auta, v skutočnosti sa okolo neho nachádza až 16 ľudí, či už na bicykli, kolobežke alebo dokonca na prechode pre chodcov. Z miesta za volantom však nikoho z nich nevidel, čo poukazuje na obrovský rozsah slepých uhlov, obzvlášť ak zrkadlá nie sú nastavené správne. 

Áno, ide o trochu extrémny prípad, no video je skvelou pripomienkou toho, aby sme boli v blízkosti nákladných áut obozretnejší. To, že ich vidíme my, neznamená, že aj oni vidia nás. V opačnom prípade môže nastať až takáto krajná a nebezpečná situácia.