"Vybuchovania" v rafinérii bude menej 

„Kým doteraz sme kvôli surovinovej bilancii potrebovali odstavovať LDPE4 v priemere 24-krát za rok, zvýšením skladovacej kapacity etylénu, ktorý je základnou surovinou pre výrobu polyetylénu, sa potreba odstavovania výrobnej linky zníži postupne do konca roka na 12-krát ročne,“ vysvetľuje riaditeľ útvaru Investičné projekty Ondrej Zákutný s tým, že flérovanie, teda spaľovanie materiálu na poľných horákoch, je dôležitým bezpečnostným prvkom pri odstavovaní petrochemických výrobných jednotiek.

Nový etylénový zásobník je určený pre uskladnenie skvapalneného etylénu. Do beztlakovej dvojplášťovej valcovej nádoby s vonkajším priemerom 30 metrov a výškou 26,7 metra sa zmestí 6 000 ton (10 000 m3) kvapalného etylénu. Ten sa v nej uskladňuje pri teplote -103 °C a pretlaku 8 kPa(g). „Nový zásobník etylénu umožní plynulejšie prevádzkovanie linky LDPE4, a zároveň zníži riziko núteného odstavovania etylénovej jednotky, kde sa etylén vyrába. Celková úspora emisií CO2 predstavuje ročne 2 558 ton,“ dopĺňa O. Zákutný.

Súčasťou výstavby etylénového zásobníka boli aj niektoré nevšedné operácie. „Strecha zásobníka bola postavená vo vnútri a následne bola vzduchom vytlačená na jeho vrch. Samotná strecha váži viac ako 100 ton a jej konštrukcia, ako aj samotný plášť boli vyrábané s milimetrovou presnosťou, aby bolo tento zdvih možné zrealizovať,“ vysvetľuje O. Zákutný.

Zdroj: Slovnaft