Počet predaných diaľničných známok na Slovensku v minulom roku stúpol oproti predchádzajúcemu roku, predalo sa takmer 4,9 milióna kusov. Tržby z predaja boli na úrovni zhruba 106,8 milióna eur. To je o 18 miliónov eur (20 %) viac než v roku 2022. Najväčší medziročný nárast NDS zaznamenala pri predaji 10-dňovej diaľničnej známky, predalo sa o 13 % viac kusov ako v roku 2022.

10-dňová známka medzi motoristami opäť najobľúbenejšia

NDS zaznamenala najvyšší príjem z predaja 365-dňovej známky, a to na úrovni 55,5 milióna eur. Tento druh známky bol zároveň druhý najobľúbenejší medzi motoristami, predalo sa ich viac než milión kusov. Na prvom mieste bola 10-dňová známka. Motoristi si kúpili takmer 2,9 milióna kusov, pričom príjem z jej predaja bol na úrovni 29,4 milióna eur.

Tretí najpreferovanejší druh známky predstavovala 30-dňová, ktorej sa predalo zhruba 600-tisíc, pričom tržby z jej predaja boli na úrovni 8,5 milióna eur. Ročnú diaľničnú známku si kúpilo 269-tisíc motoristov, čo je o 26 % menej oproti minulému roku a tržby z jej predaja boli na úrovni 13,5 milióna eur.

Najväčší počet diaľničných známok sa predá v lete

Predaj diaľničných známok zažil najväčší rozmach v mesiaci júl. Predalo sa takmer 650-tisíc známok, pričom aj počas júla dominovala 10-dňová známka, ktorá tvorila viac než 62 % predaja. Porovnateľný záujem o diaľničné známky panoval v auguste. Tretí najsilnejší mesiac predstavoval január. V prvom mesiaci roka 2023 však predaju dominovala ročná diaľničná známka.

Motoristi uprednostňujú nákup elektronickej diaľničnej známky online cez eznamka.skViac než polovica celkového predaja z minulého roka prebehla cez tento internetový kanál. Ide o jediný oficiálny web pre kúpu slovenskej diaľničnej známky.

Počet výnimiek výrazne stúpol

Ako sme spomínali už na začiatku článku, výnimku z platenia za diaľničnú známku majú oslobodené vozidlá. Ak ste držiteľom parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím (ŤZP), za slovenské rýchle cesty neplatíte ani cent. Výnimka sa však nedá využiť automaticky iba na základe „vlastného rozhodnutia“, ale je potrebné vyplniť a podať oficiálne tlačivo na tieto účely. K žiadosti musíte priložiť aj technický preukaz od auta a samotný parkovací preukaz.

Počet žiadostí o oslobodenie od úhrady za diaľničnú známku za rok 2023 vzrástol oproti predošlému o 30 %, čo predstavuje takmer 16-tisíc žiadostí v danom roku. Najväčší počet žiadostí bol spracovaných v januári, najväčší nárast však bol za marec, oproti marcu 2022 sa navýšil počet o 60 %.

Zdroj: NDS