Dva úseky, rovnaká zmena

Už pred niekoľkými týždňami oznámili v Rakúsku zrušenie rýchlostného limitu na 100 kilometrov za hodinu v úseku diaľnice medzi Salzburgom a Gollingom tvoriacom takzvanú Tauern Autobahn. Merania totiž ukázali, že hodnoty škodlivín vo vzduchu sú v norme a maximálne povolené sú trvalo dodržiavané.

Rovnako tomu je aj na ďalšom úseku, konkrétne v rámci tirolskej diaľnice Inntal Autobahn (A12). Aj tu predtým platila rýchlosť 100 km/h, hoci len počas zimných mesiacov, a najnovšie ju medzi mestami Imst a Landeck zrušili.

V dôsledku zlepšenia situácie - čo sa týka pohľadu životného prostredia - už na oboch úsekoch nebol potrebný rýchlostný limit známy pod skratkou IG-L (Immissionsschutzgesetz-Luft). Práve túto skratku nájdete naďalej na rakúskych značkách vo viacerých častiach krajiny a oplatí sa pri nej spozornieť - pokuty tu bývajú totiž výrazne prísnejšie ako v rámci iných úsekov.

Pre motoristov to teraz znamená, že na mieste, kde doposiaľ roky platila najvyššia povolená rýchlosť 100 kilometrov za hodinu, sa zaviedla naspäť zvýšená maximálka 130 km/h. Toto rýchlostné obmedzenie je na rakúskych diaľniciach štandardom.

Zdroj: Standard.at

Foto: VCÖ