Spôsobov, ako sa rýchlo zbaviť námrazy na čelnom okne, je viac, niektoré z nich však narýchlo vznikli pod vplyvom ľudskej tvorivosti a dokážu narobiť viac škody ako úžitku. Najmä ak ľudia nemajú čas a snažia sa veci urýchliť. Určite sme už všetci zažili situáciu, keď nás námraza na okne prekvapila a musíme s ňou bojovať v tom najnevhodnejšom čase.

Vodou určite nie

Videli ste už suseda, ako ráno „prezieravo“ leje na premrznuté okno teplú vodu? Ak áno, určite to neskúšajte, nie je totiž nič horšie, ako prudká zmena teploty vyvolávajúca veľké vnútorné pnutie v skle. Ak by ste to skúšali, môžete hovoriť o veľkom šťastí, ak vám okno nepraskne. A ak by sa tak nestalo hneď, je dosť pravdepodobné, že sa okno niekde prudkým zohriatím „načne“ a praskne neskôr. Súčasné čelné okná sú totiž lepené a tvoria súčasť pevnostnej štruktúry karosérie. Čo to znamená v praxi? Že sklo bojuje s krútením skeletu karosérie a musí odolávať obrovským tlakom. Aj preto sme dnes svedkami toho, ako čelné okno praskne tzv. bez príčiny. Jednoducho neznesie torzné namáhanie od krútiacej sa karosérie a povolí. Ak ho navyše „oslabíte“ horúcou vodou, viete si predstaviť, čo to znamená.

Ak by ste sa rozhodli obliať teplou vodou takto premrznuté sklo, riskujete jeho prasknutie. Ak by aj neprasklo, docielite akurát to, že vám na ňom voda namrzne a vytvorí ešte hrubšiu vrstvu námrazy.

Osvedčená metóda stále funguje

Najtradičnejším spôsobom je stále stará, dobrá škrabka. Osvedčený, no trochu namáhavý spôsob trvá dlhšie a človek sa pri ňom dosť ponamáha, ale ak nie je nič iné po ruke, dobrá škrabka vás skrátka zachráni. Už menej sa vie, že škrabkou si vo vrchnej vrstve skla vytvárate malé mikrotrhliny, ktoré sa neskôr prejavia lámaním svetla na skle pri jazde v noci a aj voľným okom viditeľným poškrabaním okna. Tento jav vzniká najmä pri násilnom škrabaní veľkej a tvrdej vrstvy ľadu, ktorú musíme škrabkou zo skla doslova odsekať. Práve v týchto chvíľach nám dokáže veľmi účinne pomôcť moderná chémia. Aká? Čítajte ďalej.

Klasická škrabka je účinným, hoci občas namáhavým a zdĺhavým spôsobom, ako si poradiť s námrazou na čelnom skle.

Keď chémia šetrí čas

V súčasnosti sa stále viac motoristov pri odstraňovaní námrazy spolieha na modernú chémiu. Máme na mysli predovšetkým prípravky odstraňujúce námrazu. Praktickým pomocníkom je napríklad aj Dynamax De-Icer, teda prípravok, ktorý stačí nastriekať na zamrznuté sklo, nechať pár sekúnd pôsobiť a námrazu zotrieť do sucha handričkou, prípadne len stieračmi. Ide o číru, jemne namodralú kvapalinu s príjemnou vôňou, ktorej účinok sme už v redakcii skúšali, pre lepšiu predstavu preto odporúčam pozrieť si, ako to celé dopadlo. Možno budete prekvapení, ako rýchlo a pohodlne sa námraza dá z okna odstrániť.

Rozmrazovač okien je najrýchlejšou a najelegantnejšou metódou, ako sa rýchlo zbaviť námrazy na okne.

Ako sa dostať do auta

Moderné autá disponujú vo väčšine prípadov diaľkovo ovládaným centrálnym zamykaním, na problémy so zamŕzaním zámkov tak dnes už väčšina motoristov hádam aj zabudla. Čo ak sa však potrebujete dostať do auta s mechanicky ovládaným „centrálom“, prípadne vlastníte staršie auto, ktoré otvárate výlučne kľúčom? Najmä po daždi, ktorý následne prejde do mrznúceho mrholenia a nočných mrazov, sme ráno často bezradní. V takých chvíľach často oceníme aj zapaľovačom nahriaty kľúč od dverí. Elegantnejším a ešte účinnejším riešením však môže byť chemický prípravok Dynamax rozmrazovač zámkov. Tekutinu v malej fľaštičke stačí nastriekať do zamrznutého zámku a ten v priebehu pár sekúnd „povolí“. Možno nad tým kývnete rukou, lenže ruku na srdce, ako by ste si v danej chvíli počínali vy? Myslíme, že elegantnejší spôsob ako, práve rozmrazovač zámkov neobjavíte.