Športovo-úžitkovej móde sa nevyhol ani Aston Martin. Do prekvitajúceho segmentu vstúpil koncom roka 2019, kedy odhalil typ DBX vybavený štvorlitrovým osemvalcom Mercedes-AMG. Na čínskom trhu vlani ponuku rozšíril trojlitrový šesťvalec z rovnakej dielne. No už dlhšie sa hovorí o špičkovom vyhotovení, ktorého premiéra je teraz na spadnutie.

Zmeny najmä v prednej časti

Automobilka z britského Gaydonu v týchto dňoch konečne potvrdila, že jej SUV dostane ostrejšiu verziu. Svetovú premiéru avizuje na 1. február. Zatiaľ nevieme žiadne bližšie detaily, neoficiálne sa hovorí o označení DBX S. Vzhľadom na fotografie prototypov očakávame agresívnejšie tvarovaný bodykit upravený najmä v prednej časti. Nateraz nie je jasné, čo sa bude nachádzať pod kapotou.

Aston môže poháňať vyladená verzia osemvalca, ktorý v štandardných exmeplároch dosahuje maximálny výkon 405 kW (550 k) a krútiaci moment 700 Nm. Teoreticky by mohol motor V8 dostať na pomoc elektrinu. No väčšie šance než hybridu dávame scenáru, ktorý hovorí o nasadení 5,2-litrového motora V12 známeho z iných modelov značky. Tento variant totiž naznačuje zvukový prejav testovacích vozidiel.

Prekonať musí najsilnejšie Porsche Cayenne

Nad parametrami visí otáznik, no Aston Martin použil v upútavke na novinku jeden superlatív. Má ísť o najvýkonnejšie luxusné SUV sveta. Celkové prvenstvo v segmente drží Tesla Model X Plaid s ohromnou porciou 760 kW (1 034 k), druhú priečku má Jeep Grand Cherokee Trackhawk produkujúci 527 kW (717 k). 

Je možné, že tieto modely Angličania nepovažujú za luxusné a nebudú ich brať do úvahy. V tom prípade by DBX muselo prekonať Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid produkujúce maximálne 500 kW (680 k). Zdá sa teda, že Aston bude mať okolo 700 konských síl. O cene či dátume uvedenia na trh môžeme len špekulovať.

Zdroj: Autocar