V Bratislave nepôjde o prvé záchytné parkoviská nazývané aj P+R z anglického pomenovania „Park & Ride“.

Tri takéto parkoviská sú dnes v Petržalke a jedno sa nachádza v Rači, ďalšie zase v Lamači. Parkovisko majú aj pri Cintoríne Vrakuňa a takisto pri Zlatých pieskoch. V tejto súvislosti sa oplatí spomenúť, že pripravované parkovisko P+R Zlaté piesky má mať kapacitu 200 parkovacích miest. Celý zoznam záchytných parkovísk v Bratislave nájdete na oficiálnom webe.

Bratislavský magistrát prináša záchytné parkoviská spolu s tým, ako obmedzuje autá v meste prostredníctvom zavádzania parkovacej politiky – možností pre bezplatné parkovanie je v meste najmä pre cezpoľných vodičov čoraz menej.

Mesto sa rozbehlo, chce viac záchytných parkovísk

Vzniká tak sieť parkovacích možností, ktorú chce hlavné mesto ďalej budovať. „Rozširovanie siete záchytných parkovísk aj v nadväznosti na pokračujúce rozširovanie regulovaných parkovacích zón je jednou z priorít mesta,“ uviedol v mediálnom stanovisku Peter Bubla z bratislavského magistrátu.

„Momentálne pracujeme na P+R parkovisku pod Prístavným mostom s kapacitou 106 parkovacích miest a P+R Lanfranconi Sever s kapacitou 37 parkovacích miest,“ povedal Bubla a doplnil: „Taktiež aktuálne pracujeme na projektoch parkovacích domov P+R ZOO a P+R Zlaté piesky s budúcou kapacitou 423 a 489 parkovacích miest.“

Hovorca magistrátu Bratislavy spomenul aj pripravované lokality P+R Mlynské Nivy a P+R Janíkov dvor. Zatiaľ čo niektoré záchytné P+R parkoviská sú vyťažené spravidla na 100 percent (napr. Macharova v Petržalke), ďalšie zatiaľ oslovili motoristov skôr pomenej (napr. P+R Komisárky dosahuje obsadenosť iba okolo 30 percent).

Zdroj: sita.sk / foto: Bing