Redakcia Motor Authority stihla na autosalóne v New Yorku vyspovedať v krátkom rozhovore predstaviteľov automobilky Kia, pričom v interview sa nezabudli opýtať ani na chystanú novinku s označením EV9. Tento automobil vzbudil značnú pozornosť už ako koncept a podľa zástupcov značky sa bude finálny dizajn z 80 až 90 percent zhodovať so štúdiou predstavenou v priebehu minulého roka.

Nabíjanie s výkonom až 350 kW

Dôležitou správou je pre potenciálnych zákazníkov okrem iného i maximálny nabíjací výkon, ktorý bude rozhodovať o tom, koľko času strávite na výkonných nabíjačkách. Kia uvádza hodnotu až 350 kW, čo znamená, že už za šesť minút získate dojazd na ďalších 100 kilometrov.

Koncept mal udávané zrýchlenie z 0 na 100 km/h za rovných 5 sekúnd a realite sériového auta by „mala byť veľmi podobná“. Bude to tiež prvý model značky, ktorý využije bezdrôtové diaľkové aktualizácie softwaru OTA. Systém autonómneho riadenia má zase zabezpečiť jazdu po diaľnici bez zásahov vodiča.

Keďže sa výsledné tvary nemajú príliš líšiť od konceptu, mohli by sme spomenúť aj rozmery pripravovanej novinky. Na dĺžku má mať 4930 mm, šírku až  2055 mm. Dojazd bude na úrovni 480 km už podľa prísnejšieho amerického meracieho cyklu EPA. Cenový rozdiel medzi EV9 a veľkým SUV Telluride na trhu v USA bude podobný, ako v prípade elektrického a hybridného modelu Niro. V Spojených štátoch by to malo znamenať štart od 50 tisíc dolárov, bez dane. Presný prepočet pri predaji v EÚ vám samozrejme nepovieme, ale výsledná cena by sa mohla pohybovať okolo 55 tisíc eur.

Zdroj: Motoauthority