Predaj diaľničných známok preberá naplno NDS

Takto pred 8 rokmi, konkrétne v decembri 2015 uviedli na Slovensku do prevádzky elektronický systém kúpy diaľničných známok na užívanie diaľnic a rýchlostných ciest. Tento projekt svieti dodnes na webe Skytoll ako referencia. Firma sa pochválila, že "Skytoll dokázal navrhnúť a uviesť do prevádzky plne funkčný systém elektronickej diaľničnej známky za 3 mesiace".

Ak si pozriete web eznamka.sk, kde sa dá zakúpiť diaľničná známka pre SR, úplne na konci na ňom nájdete drobným písmom aj zmienku práve na Skytoll.

Od nového roka dôjde k zmene a táto spoločnosť už nebude sprostredkovateľom predaja eznámok na Slovensku. "Zmena prevádzkovateľa sa nedotkne komfortu vodičov pri kupovaní diaľničnej známky. Prevzatie časti podniku je prvým krokom k znižovaniu nákladov na predaj eznámky. Ušetrené financie následne bude možné investovať do skvalitňovania slovenských diaľnic a rýchlostných ciest," vysvetlila dôsledky tohto rozhodnutia Národná diaľničná spoločnosť.

Národná diaľničná spoločnosť preberá časť podniku SkyToll, ktorá sa venuje predaju eznámok. Za sprostredkovanie doteraz NDS ročne platila spoločnosti SkyToll v priemere 4 milióny eur.

Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline ohodnotil preberanú časť podniku na 2,15 milióna eur. Cenu za prevzatie časti SkyToll sa podarilo zásadne znížiť. NDS nakoniec prevezme celú časť podniku za 990 tisíc eur.

Prevzatie časti podniku je vraj len prvým krokom k ďalšiemu zefektívňovaniu predaja eznámok. V dohľadnej dobe NDS plánuje prechod na služby Štátnej pokladnice, čím by sa znížili bankové poplatky. Do úvahy pripadá aj využitie ďalších štátnych kapacít.

Zdroj: NDS