Sú koncepty, ktorým to do výroby trvá päť až šesť rokov. Niekedy i dlhšie. Kia ale celkom pohla kostrou, jej veľké elektrické SUV EV9 totiž bude v sériovej podobe predstavené už na začiatku budúceho roka, teda zhruba 15 mesiacov po svetovej premiére rovnomennej štúdie.

To samozrejme neznamená, že v Kórei žijú kúzelníci. Jednoducho koncern najprv začal s vývojom produkčného auta a až o niečo neskôr postavil koncept, aby zákazníci aspoň približne tušili, čo sa varí v zákulisí. Aj tak ale boli konštruktéri celkom rýchli. Kia priznáva, že jej novinka vznikala 44 mesiacov, teda zhruba tri a trištvrte roka.

Takáto „blesková“ akcia bola možná aj vďaka tomu, že EV9 je postavená na modulárnej platforme E-GMP, známej okrem iného z modelu EV6, ktorá zamestnancom vo výsledku ušetrila hromadu času.

Čo asi trochu zamrzí, je fakt, že sériové vozidlo zrejme prišlo o tie výrazne profilované predné i zadné blatníky a namiesto nich bude mať EV9 pomerne obyčajne tvarované kolmé boky. Teda nie úplne, ale maskované testovacie prototypy niečo také naznačujú.

Ich fotografie zverejnila samotná automobilka, aby nás upozornila jednak na finišujúce testy vo výskumnom a vývojovom centre v kórejskom Namyangu a tiež na blížiacu sa premiéru. Konkrétnejšie informácie alebo čísla nečakajte, Kia obmedzila svoju tlačovú správu na všeobecné floskuly o „neúprosnom a vyčerpávajúcom overovacom programe na dráhe i v drsnom teréne či pri brodení vo vode“, aspoň ale máme v inej pasáži potvrdené, že auto bude dostupné i s pohonom oboch náprav.

Kórejci tiež pripomínajú, že pôjde o ich vlajkovú loď, takže auto bude mať na dĺžku okolo päť metrov a rázvor 3100 milimetrov, čo je o 20 centimetrov viac v porovnaní s modelom EV6. Vychádzame ale z údajov konceptu, takže uvedené hodnoty sa ešte môžu vo výsledku mierne odlišovať.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 5 obrázkov

zdroj: Kia