Rusi sa rozhodli pristúpiť k dočasnému zakázaniu vývozvu nafty a benzínu do takmer všetkých krajín, a to s výnimkou Bieloruska, Kazachstanu, Arménska a Kirgizska, ktoré majú s Ruskom vybudované ekonomické spolupráce na úrovni takzvanej Euroázijskej hospodárske únie. Rusko medzičasom tento týždeň sčasti uvoľnilo obmedzenia s tým, že povolí vývoz paliva na tankovanie pre námornú prepravu a nafty s vysokým obsahom síry.

Nízke zásoby nafty ako hrozba

Vplyvom uvalenia vývozného embarga zo strany Ruska hrozí, že nožnice medzi dopytom a ponukou sa budú ešte viac roztvárať. Svetové zásoby nafty sú totiž nízke a tento krok Ruska vyvoláva obavy na globálnom trhu. Rusko je ako dodávateľ nafty a exportér ropy stále významným hráčom, hoci viaceré krajiny sa po vypuknutí vojny na Ukrajine spoliehajú čoraz viac na alternatívnych dodávateľov.

Ruský zákaz má byť dočasný, no nateraz sa nevie, ako dlho vlastne bude platiť. Rastie obava, že Rusko sa môže pokúsiť vyvolať tlak na svetové ceny ropy a palív na čerpačkách v období tesne pred zimou, keď beztak rastie dopyt po vykurovacích olejoch, a teda aj nafte.

Rusko aj Saudská Arábia už skôr priškrtili produkciu, čo vyvolalo ďalšie napätie na svetových trhoch a prispelo k nárastu globálnych cien ropy. To nehrá do karát samozrejme slovenským motoristom, ktorí tak nechávajú na čerpačkách viac peňazí.

Zdroj: TASR / foto: cz.depositphotos.com