„Naprieč Slovenskom“ je nesúťažné etapové podujatie, ktorého cieľom je prostredníctvom propagačnej jazdy šíriť myšlienku spoločných pravidiel pre všetkých účastníkov cestnej premávky. V roku 2022 absolvoval pelotón za plnej cestnej premávky 650 kilometrov z najzápadnejšieho po najvýchodnejší bod Slovenska.

Niektoré zmeny v zákone Slováci stále nepoznajú

Od marca 2022 platí na Slovensku novela zákona o cestnej premávke, ktorá upravila napríklad spôsob odbočovania vľavo pre cyklistov, dávanie prednosti cyklistom v križovatke či spôsob jazdy v skupine šesť a viac cyklistov. Motoristom tiež nariaďuje pri predchádzaní cyklistov najmenej 1 meter odstup pri rýchlosti do 50 km/h a 1,5 metra v ostatných prípadoch.

Minulý ročník bol krásnou ukážkou toho, ako v praxi funguje nový zákon, jeho dodržiavanie a poznateľnosť. Sme stále na začiatku dlhej cesty,“ hovorí organizátor podujatia „MISSION RIDE – Naprieč Slovenskom 2023“ Adrián Gazdík. 

Potrebu osvety v tomto smere dokazujú aj najnovšie dáta z prieskumu spoločnosti Continental. Výsledky ukazujú, že až 64 % opýtaných Slovákov nezaznamenalo zmenu v zákone a je presvedčených, že cyklisti musia jazdiť vždy iba za sebou. Na otázku: „Majú cyklisti na slovenských cestách povolené jazdiť vedľa seba?“ odpovedalo správne: „Áno, môžu jazdiť dvaja vedľa seba, ak ide o skupinu 6 a viac cyklistov,“ iba 36 % respondentov. 

O čosi lepšie vychádza z prieskumu poznateľnosť zmien v zákone pri predbiehaní cyklistov. Správnu odpoveď – odstup 1,5 metra pri predbiehaní cyklistov pri rýchlosti viac ako 50 km/h – označilo 66 % opýtaných. 

Policajné štatistiky uvádzajú, že v prvej polovici roka 2023 sa stali tri dopravné nehody, pri ktorých cyklisti prišli o život. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 ide o pokles, vlani za prvých šesť mesiacov zahynulo 12 cyklistov. S letnými mesiacmi však stretov pribúda a následky môžu byť fatálne. „Ukážkou jazdy podľa predpisov chceme šíriť osvetu. Zákon je dôležitý nástroj, ktorý nastavuje pravidlá. No viac bezpečia a menej úrazov či smrti na cestách prinesú najmä vzájomný rešpekt a ohľaduplnosť,“ dodáva Adrián Gazdík.

Spoločne za väčšiu bezpečnosť

V rámci šírenia myšlienky #ShareTheRoad oslovil Continental viacero odborníkov, ktorých pozval do diskusie na tému bezpečnosti a tolerancie na cestách. Tá sa uskutoční 8. augusta v cieli tretej etapy po dojazde pelotónu, o 18.30 h na Moyzesovej ulici v Púchove. Účastníkmi budú osobnosti slovenskej a českej cyklistiky Milan Dvorščík a Jozef Regec, odborník z Oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Roman Török, riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ SR Tomáš Vrábel a za samosprávu zástupca mesta Púchov. Celá diskusia bude streamovaná na facebookovej stránke podujatia. 

#ShareTheRoad je kampaň, ktorou podporujeme využívanie cesty všetkými účastníkmi cestnej premávky už štvrtý rok. Bezpečnosť na cestách je našou dlhodobou víziou,“ hovorí Roman Moško, komunikačný manažér spoločnosti Continental Barum, s. r. o. 

Z prieskumu vyplýva, že „spolužitie“ vodičov a cyklistov na slovenských cestách považuje v súčasnosti sa bezproblémové len 9 % opýtaných. Takmer polovica (48 %) vníma spolužitie s menšími problémami, 28 % s väčšími problémami a 15 % opýtaných označilo vzťah cyklistov a vodičov na slovenských cestách dokonca za kritický. 

„Toto podujatie je dôkazom, že vďaka tolerancii a ohľaduplnosti môžu motoristi, cyklisti a ďalší účastníci cestnej premávky využívať cesty tak, aby boli bezpečné pre všetkých. Sme radi, že sa aj tento rok môžeme zapojiť nielen ako generálny partner podujatia, ale niektorí kolegovia z tímu Continental aj priamo ako účastníci pelotónu,“ vysvetľuje Roman Moško.

Misiou projektu „Naprieč Slovenskom“ je spájať prostredníctvom cyklistiky ľudí rôznych názorov, vyznaní či generácií. Organizátorom je športová akadémia OSA. Projekt zároveň nesie charitatívnu myšlienku, výťažok je každoročne určený na pomoc a podporu deťom s fyzickým či duševným hendikepom. Cyklisti odštartujú prvou etapou z Novej Sedlice v nedeľu 6. augusta o 9:00. Svoje putovanie ukončia 9. augusta v českých Otrokoviciach. Viac informácií nájdete na webe www.missionride.com.