Blízkovýchodná kríza pokračuje

Ropa sa tento týždeň obchodovala aj za ceny nižšie ako začiatkom októbra 2023. Zmiernil sa tak pôvodne i nárast, ktorý podnietilo vypuknutie vojenských operácií medzi Izraelom a hnutím Hamas. To na Izrael preniklo teroristickým útokom z Pásma Gazy. Prípadné pokračovanie zlacňovania ropy sa môže premietnuť do lacnejšieho tankovania na čerpacích staniciach – ak k takémuto scenáru príde, stane sa tak s istým časovým odstupom.

Stále zároveň platí, že zhoršenie blízkovýchodnej krízy môže ropu znovu kedykoľvek predražiť - v piatok už cena ropy išla znovu sčasti nahor.

Ekonomika ovplyvní ceny benzínu a nafty

Svetové cenovky ropy sú v súčasnosti na úrovni stále vzdialenej od psychologickej hranice 100 amerických dolárov. Ropa Brent sa vo štvrtok neskoro poobede obchodovala za 88,60 amerického dolára a v piatok sa dostala k 90 dolárom. V prípade ropy WTI sa cena vo štvrtok hýbala okolo úrovne 83,70 amerického dolára, píše DenníkN. V piatok už bola na cene 85,5 dolára. Nárast spôsobila neistota na Blízkom východe.

Odborníci pri vývoji obchodovania s ropou zdôrazňujú nepriaznivý vývoj ekonomík vzbudzujúci obavy na trhoch. Krajiny eurozóny, do ktorej patrí i Slovensko, by mohli v celkovej bilancii skončiť aj v recesii. Nižšia ekonomická aktivita znamená menší dopyt po rope a ropných produktoch, čo sa premieta do nižších cien. „Na trhoch pozorujeme širokú nechuť k riziku, pričom hlavným motorom sa zdajú byť ekonomické obavy,“ uviedol pre Reuters analytik firmy OANDA Craig Erlam.

Zdroj: DenníkN / foto: cz.depositphotos.com