Kia je na konkrétne informácie zatiaľ celkom skúpa. Dá sa povedať, že v Číne na výstave propaguje hlavne produkt ako taký, teda predovšetkým jeho dizajn a koncepciu, naopak detailné technické dáta má v pláne zverejniť až tesne pred spustením predaja.

Kórejci zároveň sľúbili, že viac prezradia v októbri, keď chcú oznámiť, na ktoré ďalšie vybrané trhy model EV5 uvedú.

S ohľadom na prítomnosť Kie EV6 a EV9 v Európe nepredpokladáme, že by si automobilka nechala ujsť príležitosť a „päťku“ na starom kontinente nezačala predávať, takže aj preto stojí za to pozrieť sa na stránky čínskeho ministerstva priemyslu a informačných technológií, ktoré na svojich stránkach nejaké základné údaje v rámci homologizačného procesu už zverejnilo.

Vďaka tomu vieme, že EV5 má dĺžku 4615 mm, šírku 1875 mm, výšku 1715 mm a rázvor náprav 2750 milimetrov. Prekvapuje potom relatívne nízkou pohotovostnou hmotnosťou 1870 kg, čo je zhruba o 130 kg viac v porovnaní s naftovou Kiou Sportage s automatom a pohonom 4x4.

Podľa záznamov čínskych štátnych úradov je štandardná EV5 poháňaná jedným elektromotorom (nemeckej firmy Vitesco Technologies) s výkonom 218 koní a krútiacim momentom 310 Nm, roztáča zadné kolesá a maximálnu rýchlosť má obmedzenú na 185 kilometrov za hodinu.

V Číne bude kórejskej automobilke dodávať lítiovo-železo fosfátové akumulátory značka BYD, respektíve jej dcérska firma Fudi Battery a mali by mať kapacitu 82 kilowatthodín, čo by mohlo stačiť na dojazd 500 až 600 kilometrov. Európska verzia tohto auta by však mala dostať batériu typu NiMH, aj keď kapacita zrejme ostane rovnaká.

Aj keď mala byť Kia EV5 podľa prvých správ postavená na lacnejšej platforme so 400-voltovou architektúrou, čínske zdroje najnovšie tvrdia, že novinka v skutočnosti využíva 800-voltovú E-GMP.

Ak to náhodou z vyššie uvedeného nebolo jasné, nové SUV sa bude vyrábať v Číne, konkrétne v spoločnom podniku Kia-Yueda v meste Jen-čcheng, severne od Šanghaja. Predaj štartuje v novembri, takže na ďalšie trhy sa nedostane skôr ako začiatkom budúceho roka.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

zdroj: Kia