Tvary nového Superbu i Kodiaqu boli evidentne navrhnuté v slohu, ktorý nadväzuje na dôverne známy, doteraz používaný štylistický smer Škody. Pozrite sa napríklad na profil liftbacku vlajkovej lodi a bez konkrétnych čísiel budete mať dojem, že pozeráte skôr na rozsiahlejší facelift ako na úplne novú generáciu. SUV sa zmenilo viac, v princípe sa ale tiež príliš neodkláňa od tohto, čo Škoda dlhodobo predstavuje. Prečo o tom píšeme?

Nemali by sme zabúdať na to, že Česi v marci 2022 odhalili úplne nový dizajn značky Modern Solid reprezentovaný nielen štylizovaným nápisom ŠKODA, ale tiež významne prepracovanými tvarmi a detailmi, z ktorých zaujali napríklad predné i zadné svetlá v tvare písmena „T“. Teraz to vyzerá, že čoskoro uvidíme úplne prvý automobil (blízky finálnej podobe), ktorý je kompletne navrhnutý v avizovanom štylistickom smere.

Samozrejme Škodovka robí okolo novinky obvyklé tajnosti, takže nám auto neukázala priamo. Opäť máme možnosť vidieť len tradične zatmavenú siluetu, tentokrát v krátkom videu, ktoré zachytáva nový elektromobil spredu.

Aj z toho mála, čo máme pred sebou, je ale nový svetelný podpis denného svietenia neprehliadnuteľný. Presnejšie povedané nápadne pripomína riešenie svetiel na koncepte sedemmiestneho SUV Vision 7S z augusta 2022: diódy v tvare písmena T, vzájomne spojené prerušovanou svetelnou lištou tiahnucou sa cez celú šírku a k tomu navyše osvetlený nápis Škoda v novom fonte namiesto loga s okrídleným šípom.

Mali by sme ešte raz upozorniť, že o týždeň uvidíme len koncept, nie produkčné auto. Myslíme si ale, že tentokrát má k sériovej výrobe oveľa bližšie ako Vision 7S. A ako vieme, že ide o Elroq?

Samozrejme Škoda mohla pôvodné plány prehodnotiť, ak ale postupuje podľa skôr nadiktovaných nôt, bude to Elroq. Práve tento model bol ešte vlani deklarovaný ako prvý nový elektromobil po Škode Enyaq. Mal by byť postavený na známej modulárnej platforme MEB, bude mať dĺžku približne 4,5 metra a jeho dizajn v roku 2023 reprezentovala socha (alebo ak chcete, tak skulptúra) nazvaná Compact.

Ďalšie možné parametre majú pomerne veľký rozptyl, takže chýba racionálny dôvod rýpať sa v nich. Skôr by sme mohli napísať, že skutočne pôjde o ELektrický kaROQ, presnejšie povedané crossover veľkosti Karoqu, bude však mať výlučne batériový pohon a dizajnovo posunie Škodu do novej éry. Viac ale až v piatok o týždeň, presne o desiatej dopoludnia. Ak budete mať chuť, môžete to sledovať tiež.

zdroj: Škoda