Zhruba 4,4 metra dlhé Mini bolo spočiatku (začiatkom septembra) predstavené len ako elektromobil v dvoch výkonových verziách E a SE, už kvôli spoločným základom s BMW X1 ale bolo zrejmé, že na trh dorazí aj so spaľovacími motormi.

Automobilka medzičasom nenápadne uviedla na európsky trh základnú verziu s benzínovým preplňovaným trojvalcom s objemom 1,5 litra, výkonom 170 koní a krútiacim momentom 280 Nm, ktorá dá stovku za 8,3 sekundy a maximálku má 212 kilometrov za hodinu.

Ďalším v poradí je vrcholný model John Cooper Works s benzínovým dvojlitrom, ktorý ponúka 300 koní, 400 newtonmetrov, štandardne pohon oboch náprav, a aj keď to Mini v tlačovej správe vyslovene nespomína, tak aj sedemstupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku. Tú nájdete v spomínanom X1 M35i, britská značka má nepochybne to isté.

Novinka zvládne zrýchlenie z miesta na stovku za 5,4 sekundy, v rozlete ju na hranici 250 km/h zastaví elektronický obmedzovať a podľa metodiky WLTP by mal tento model jazdiť v priemere za 7,8 až 8,3 litra benzínu na 100 kilometrov.

Navzdory nutnosti otvoriť predné partie pre prívod chladiaceho vzduchu i plnenie motora sa dizajnérom podarilo navrhnúť vcelku účelné tvary. Automobilka uvádza koeficient aerodynamického odporu Cd len 0,26, čo je na krabicu tohto typu a veľkosti veľmi slušný výsledok.

JCW bude v základe postavené na 19-palcových diskoch, za príplatok si potom budete môcť objednať dvadsiatky. Mini tiež upozorňuje na riadenie autonómnej úrovne 2 a možnosť dať ruky dolu z volantu pri rýchlostiach do 60 km/h, platí to však len pre cesty diaľničného typu, inak povedané, keď budete musieť poskakovať v kolónach.

Inak je to Countryman, ako ho už pár mesiacov poznáte, takže k zodvihnutej karosérii a päťmiestnemu interiéru dostanete základný objem batožinového priestoru 460 litrov, ktorý sklopením zadných sedadiel zväčšíte na 1530 litrov. S cenami a termínom uvedenia na trh, počítajte niekedy v priebehu budúceho roka.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 27 obrázkov

zdroj: Mini