To, na čo sa práve pozeráte, nie sú žiadne špionážne fotografie úspešného automobilového paparazza. Týmto spôsobom sa rozhodlo odhaliť/neodhaliť svoju chystanú novinku samotné Mini. Ide o základný trojdverový hatchback, ktorý však bude oficiálne uvedený na trh až v roku 2023.

Britská značka chce definitívne prepriahnuť svoje autá na elektrický pohon od roku 2030, takže pripravované Mini (postavené na modulárnej platforme FAAR, ktorá je derivátom šasi UKL) sa spaľovacích motorov ešte vzdať nemusí. 

S benzínom i naftou. Ale i u nás?

Výrobca hovorí, že „úsporné benzínové a naftové motory budú dostupné pre cieľové skupiny a regióny, ktoré ešte nie sú pripravené na elektrickú mobilitu“, aj keď – popravde – z týchto slov sa nedá presne odhadnúť, či bude možné kúpiť budúce Mini so spaľovacím motorom aj na Slovensku či v Nemecku alebo napríklad len v Indii.

Budeme predpokladať, že to platí i pre Európu, v každom prípade očakávajte, že v roku 2023 dorazí aj elektrická verzia. Presnejšie povedané, bude ich hneď niekoľko. Okrem štandardného modelu má byť na baterky aj ostrý John Cooper Works. Nech už si o tomto spojení myslíte čokoľvek, pravdou je, že súčasný Mini Cooper SE s elektromotorom jazdí fantasticky, akurát ten dojazd je tristný.

K dizajnu už len zľahka maskovaného auta sa podrobnejšie vyjadrovať nebudeme. Nemá to veľmi zmysel. Z proporcií, profilu i jednotlivých detailov vývojového prototypu je zrejmé, že v Mini príliš nevymýšľali a navrhli novinku tak, aby sa od svojich predchodcov štylisticky príliš nevzdialila. Snáď len väčšie svetlá a kratšie previsy spôsobujú, že malý hatchback vyzerá na fotografiách ešte menší, aj keď nemôžeme vylúčiť, že sa o pár centimetrov vo všetkých smeroch skutočne mierne zrazil.

Nie všade sa však má dizajn držať konzervatívnych mantinelov. Britský rešpektovaný časopis Autocar k týmto obrázkom dodáva, že auto má byť priekopníkom v uvedení úplne nového interiéru s technológiami, ktoré majú posunúť individualizáciu na nevídanú úroveň. Podrobnosti nepoznáme, ale napríklad prístrojový panel má byť údajne ako „plátno, na ktorom si vodič prispôsobí zobrazenie dôležitých informácií úplne podľa svojho vlastného vkusu“.

Súčasne s novým Mini by mali doraziť aj dva ďalšie modely, v tomto smere sa však zákulisné informácie trochu rozchádzajú. Ak sa budeme držať britských zdrojov, spolu s hatchbackom bude predstavený malý crossover veľkosťou zaradený pod Countryman a druhým ultra-kompaktný Minor, pravdepodobne menší než Mini. Obe vozidlá údajne vznikajú v Číne v spolupráci s tamojšou automobilkou Great Wall Motors.

zdroj: Mini