V najľudnatejšej krajine Európskej únie, v Nemecku, bude v budúcnosti možné tankovať aj naftu (HVO100), ktorá je 100-percentne vyrobená z odpadových materiálov, ako je napríklad použitý olej na vyprážanie. Berlín dal definitívne zelenú nariadeniu nemeckej vlády, ktoré pripravuje pôdu pre zavedenie takejto ekonafty.

Takzvané parafínové motorové nafty - vyrábané z odpadových materiálov a rastlinných olejov – dostali schválenie nemeckých politických špičiek ako ekologicky prijateľné palivo. Doteraz bolo možné v Nemecku ekopalivo iba miešať s konvenčnou naftou. Podľa novej úpravy môže byť v budúcnosti ponúkané na čerpacích staniciach aj v stopercentnej koncentrácii.

Ide o dôležitý krok a súčasne aj zmenu názoru zo strany krajiny, ktorá chcela pôvodne všetko staviť na podporu elektromobility. Palivo HVO100 muselo aj vplyvom lobistických skupín čeliť rôznym nepravdivým argumentom, o ktorých sme písali v samostatnom článku.

Toto alternatívne palivo nesúce označenie XTL pritom už dnes môžu tankovať vodiči v mnohých iných európskych krajinách. HVO100 je čistá motorová nafta, ktorá má veľkú výhodu: až o 90 percent nižšie emisie skleníkových plynov v porovnaní s fosílnou naftou.

Možnosti využitia sú široké vrátane áut, ťažkej nákladnej dopravy, autobusov až po stavebné vozidlá, lode a vlaky.

Využitie tohto paliva si nevyžaduje žiadne rozsiahle úpravy existujúcich dieselových motorov, čo umožňuje nasadenie v rámci existujúceho vozového parku, píše HVO100.team.

Nové palivo len ako doplnok elektromobility?

Keďže spomínaná ekonafta spôsobuje menej emisií CO2 ako konvenčná nafta, nemecké vládne nariadenie by malo prispieť k ochrane klímy.

Nateraz otázne však je, do akej miery bude nové palivo v praxi reálne dostupné v budúcnosti na čerpačkách. Nemecký Zväz automobilového priemyslu beztak zdôrazňuje pozitíva pre ochranu životného prostredia a klímy.

Obnoviteľné palivá by sa mohli významne podieľať na dosiahnutí klimatických cieľov v sektore dopravy, povedala prezidentka zväzu Hildegard Müller: „Na ceste ku klimaticky neutrálnej doprave sú obnoviteľné palivá vhodným a naliehavo potrebným doplnkom k hlavnému pilieru v podobe elektromobility.“

Zdroj: spiegel.deHVO100.team / foto: cz.depositphotos.com