Prognózy pre Holandsko nevyzerajú dobre

Nárast počtu tepelných čerpadiel, elektrických áut a solárnych panelov by v najhoršom prípade mohol viesť k problémom až pre 1,5 milióna domácností do roku 2030. Toto číslo vychádza zo súčasnej kapacity siete a plánované investície by mali znížiť počet problémových domácností o približne 75 %.

Napriek tomu je potrebné urobiť viac, aby sa zabezpečilo, že sieť bude odolná aj v budúcnosti. Predovšetkým je potrebné vypracovať lepšie odhady budúceho dopytu – napríklad koľko solárnych panelov bude mať konkrétna oblasť zapojená a aké sa v rámci nej očakáva využitie elektromobilov.

V špičke obmedzia nabíjanie elektromobilov

Správcovia sietí tiež potrebujú pracovať lepšie s informáciami v reálnom čase, aby dokázali domácnosti požiadať o súčinnosť. V tomto prípade môže dôjsť napríklad k požiadavke odpojiť elektrické autá z nabíjačky, alebo aby elektrinu využívali na isté činnosti len v noci.

Holandské mesto Utrecht už koná a znižuje kapacitu verejných nabíjacích staníc pre elektromobily v čase medzi 160 a 20 h, keď je dopyt na vrchole. Tento plán je nepríjemný, ale nedá sa mu vyhnúť, komentujú miestni politici. Staré časy neobmedzeného dopytu a ponuky elektriny sa skončili.

Zdroj: dutchnews.nl / foto: cz.depositphotos.com