Minulý rok bol pre značku Porsche rekordný. Celkovo dokázala predať 301 915 vozidiel, pričom na odbyte sa takmer štrnástimi percentami podieľal elektromobil Taycan. Na pozícii tretieho najpopulárnejšieho produktu firmy nahradil typ 911. Jeho ponuku automobilka v novembri rozšírila o model GTS, s ktorou zároveň ukázala tretí karosársky variant Sport Turismo. Ten teraz prichádza v ďalších verziách.

Sport Turismo v piatich verziách

Kombi bez outdoorového balíka bude dostupné s piatimi naladeniami pohonu, paleta kopíruje sedan. Základ vybavený 79,2 kWh akumulátorom dosahuje krátkodobo (pri použití funkcií Overboost a Launch Control) maximálny výkon 300 kW (408 k). Ak si ho objednáte s 93,4 kWh batériou Performance Plus, vrchol sa posúva na 350 kW (476 k). 

O stupienok vyššie stojaci model 4S Sport Turismo dokáže podľa verzie akumulátora vyprodukovať najviac 390 kW (530 k) alebo 420 kW (571 k). V prípade vyhotovenia GTS dosahujúceho 440 kW (598 k) je väčší akumulátor štandardne. To isté platí pre Taycan Turbo Sport Turismo s maximom 500 kW (680 k) i špičkovú odrodu Turbo S. Najsilnejšia verzia elektrického kombi má 560 kW, teda 761 koní.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Najdlhší dojazd 498 kilometrov podľa normy WLTP udáva Porsche pre vyhotovenie 4S Sport Turismo, hoci pri premiére verzie GTS pôvodne udávala rozmedzie 439 až 504 km. Všetky kombi budú podľa automobilky patriť k najnovšej generácii elektromobilu, v tlačovej správe hovorí o vylepšeniach termálneho manažmentu či nabíjania.

Viac miesta pre batožinu i pasažierov

Je cekom jasné, že Sport Turismo láka na svoju praktickosť. Týka sa najmä podstatne lepšie prístupného batožinového priestoru. Ten je väčší než pri sedane, štandardne má 446 litrov. V prípade voľby ozvučenia Bose klesá jeho objem na 405 l. Pri sklopení zadných sedadiel je k dispozícii 1 212 l, resp. 1 171 l. Ďalších 84 litrov je pod prednou kapotou. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Upravená strešná línia pridala 9 mm pre hlavu vodiča a spolujazdca, vzadu sediaci pasažieri si polepšili o 45 mm. Za príplatok dostane Taycan kombi panoramatickú strechu umožňujúcou upraviť priepustnosť svetla. Celá plocha je rozdelená do deviatich idividuálne ovládaných segmentov, ktoré ponúkajú štyri nastavenia (Clear, Semi, Bold, Matt).

Predaj nového variantu svojho elektromobilu chce nemecká automobilka oficiálne spustiť na jar. Taycan Sport Turismo ponúka na domácom trhu od 86 495 eur, na cesty však koncom februára príde ako prvý variant GTS stojaci v Nemecku 132 786 eur. Ostatné modely kombi majú reálne doraziť uprostred marca. 

Zdroj: Porsche