42 kilometrov!

Dnes sú svetové rekordy už hádam vo všetkom a to sa netýka len motoristického sveta. Najnovší zápis v Guinessovej knihe rekordov má Porsche Taycan, ktoré sa stalo novým držiteľom najdlhšieho driftu elektromobilu na svete. Rekord bol stanovený v Porsche Experience centre na Hockenheimringu, kde dokonalú súhru predviedli Porsche Taycan so zadným pohonom a Dennis Retera, ktorý sa posadil za jeho volant. Na 200 m dlhom ovále spravil počas 55 minút až 210 kôl, samozrejme, „dverami napred“, pričom priemerná rýchlosť dosiahla 46 km/h. Celková dĺžka tak činila 42,171 km, čo predstavuje najdlhší kontinuálny drift elektromobilu na svete. 

Samotný Dennis Retera priznal, že to bolo veľmi vyčerpávajúce udržať auto v drifte po 55 minút. Dráha na ktorej bol rekord vykonaný bola mokrá počas celej doby, čo síce mierne uľahčilo Reterovi prácu, avšak vyžadovalo si to neustálu koncentráciu. Aby bol výsledok oficiálne platný, kompetentní skontrolovali Taycan ako pred, tak aj po jazde. Nechýbalo ani niekoľko GPS systémov, pomocou ktorých monitorovali priebeh celej udalosti. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Oproti absolútnemu rekordu je to len zlomok

Ak však tento rekord porovnáme s absolútnym rekordom najdlhšieho driftu, príde vám doslova smiešny. Ten totiž drží inštruktor autoškoly BMW Performance, Johan Schwartz, ktorý s BMW M5 F90 driftoval nepretržite osem hodín, čo v konečnom dôsledku predstavovalo šialených 374,172 km. Počas toho bolo treba dotankovať 5-krát, čo si vyžiadalo druhé BMW, ktoré driftovalo vedľa M5, aby ju mohli dotankovať. 

Zdroj, foto: Porsche