Obyvatelia Londýna strávia priemerne 36 minút a 20 sekúnd, kým vo svojom meste prejdú vzdialenosť obyčajných 10 kilometrov! Ukázal to najnovší výskum TomTom Traffic Index, ktorý zahŕňa 390 miest, 56 krajín a 6 kontinentov. Vďaka výsledkom chce rebríček prispieť k riešeniu problémov s dopravou, keďže najmä vo veľkomestách ide o zásadnú tému.

Čo sa týka slovenského kontextu, Košice dopadli horšie ako Bratislava, hoci rozdiel nie je práve markantný. Najväčšie mesto východného Slovenska sa umiestnilo na 220. priečke (čím menšie číslo, tým horšie), jeho obyvatelia potrebujú stráviť v aute priemerne 13 minút a 40 sek. na prejdenie 10-kilometrovej vzdialenosti. Bratislava obsadila 256. miesto s lepším výsledkom: rovných 13 minút.

Okolité štáty sú na tom horšie

Viedeň skončila s výsledkom 22 minút na 10 kilometrov na 38. priečke. Budapesť sa umiestnila na 40. pozícii (21 minút, 40 sekúnd). Praha dosiahla 137. priečku (16 minút a 20 sekúnd).

Čo sa týka našich severných susedov v Poľsku, Vroclav a Lodž skončili ešte horšie, keď sa im ušlo 18., resp. 33. miesto. V prvom zo spomenutých miest trvalo prejdenie 10 kilometrov v priemere 24 minút a 30 sekúnd, v druhom iba o niečo kratšie 22 minút a 20 sekúnd.

Navigačná firma TomTom brala pri svojich výpočtoch v rámci tohto výskumu do úvahy 543 miliárd najazdených kilometrov. Výsledný rebríček ovplyvnili tak statické faktory (napr. cestná infraštruktúra a rýchlostné limity), ako aj dynamické aspekty (napr. dopravné zápchy).

Aj v prípade Košíc je teda samozrejme otázkou, ktorý z faktorov konkrétne zavážil viac. Tak či onak stále platí, že obe najväčšie slovenské mestá sú na tom lepšie ako mnoho veľkých mestských celkov v okolitých krajín strednej Európy - aspoň čo sa týka štatistiky pre rýchlosť cestnej premávky.

Zdroj: TomTom, denník Pravda

Foto: cz.depositphotos.com