Predošlé prvenstvo si roky držala ŠPZka s veľmi jednodudchým označením "1", ktorá bola v roku 2008 vydražená za (v prepočte na dnešný kurz) 12,9 milióna eur.

Pôvodné najdrahšie EČV bolo zapísané aj do Guinessovej knihy rekordov. Značku vtedy kúpil Saeed Abdul Ghaffar Khouri zo Spojených arabských emirátov. Aukciu aj vtedy organizovala spoločnosť Emirates Auction.

Výťažok z poslednej aukcie poputuje na účet tamojšej charitatívnej organizácie zabezpečujúcej potravinovú pomoc pre ľudí v núdzi.

Točia sa v nich veľké sumy

Vo februári tohto roku sa podarilo poriadne draho predať aj poznávaciu značku s písmenom "R" v Hongkongu. Úspešný záujemca zacvakal 2,95 milióna eur. Stále ide o veľký balík peňazí, no táto suma sa stále nechytá na najdrahšie ŠPZky vydražené v Dubaji.

Prečo však vlastne boháči investujú také veľké peniaze do kúsku plechu? V roku 2016 to pekne zhrnul dubajský podnikateľ Balvinder Singh Sahni tesne po tom, ako si kúpil poznávaciu značku "D 5" za sumu okolo 8 miliónov eur: "Dubaj je mesto zlata," uviedol s dovetkom, že "každý chce ukázať svoj status" a takáto ŠPZ bola vždy jeho tajným snom.

Zdroj / foto: Autoblog