1. Elon Musk

Odhadovaný majetok 180 miliárd dolárov (165 mld. eur)

Ešte v roku 2020 by sa s majetkom v hodnote 24,6 miliardy dolárov ledva vošiel do prvej šesťdesiatky, dnes je Musk na druhom mieste. Ešte vlani rebríčku Forbes dominoval, v tomto roku ho ale predbehol Bernard Arnault, ktorého majetok je odhadovaný na 211 miliárd dolárov (do jeho impéria patria značky ako Louis Vuitton či Sephora).

2. Robin Zeng

Odhadovaný majetok 33,4 miliardy dolárov (30,6 mld. eur)

Hovorí vám to meno niečo? Predpokladáme, že asi veľmi nie. Robin Zeng pochádza z Hongkongu a je zakladateľom koncernu CATL, jedného z najväčších výrobcov batérií na svete. Aj jemu sa jeho majetok v porovnaní s vlaňajškom celkom scvrkol (mal 44,8 miliardy USD) a momentálne je v rebríčku Forbes na 38. mieste.

3. Susanne Klatten

Odhadovaný majetok 27,4 miliardy dolárov (25,1 mld. eur)

Tretia priečka a zároveň titul najbohatšej ženy v automobilovom priemysle ide za Susanne Klatten. Ak vám to neznie veľmi povedome, mohli by ste poznať jej dievčenské meno Quandt. Susanne je potomkom známej rodiny vlastniacej BMW (tým pádom tiež Mini či Rolls-Royce) a v súčasnosti jej okrem iného patrí 19,2-percentný podiel.

4. Stefan Quandt

Odhadovaný majetok 24,6 miliardy dolárov (22,5 mld. eur)

Hneď za Susanne tesne nasleduje jej brat Stefan, ktorý momentálne vlastní 23,6 percenta koncernu BMW a vďaka tomu je najväčším akcionárom tejto spoločnosti. Jeho celkový majetok je však o niečo menší, sestre sa totiž úspešne darí aj v iných firmách. Podľa Forbesu je na 51. mieste, Stefan obsadil 59. priečku.

5. Li Shufu

Odhadovaný majetok 19 miliárd dolárov (17,4 mld. eur)

Najvyšší šéf koncernu Zhejiang Geely Holding Group – Li Shufu – založil svoju firmu v roku 1986. Peniaze si požičal od rodiny a vyrábal chladničky, neskôr motorky a úžitkové autá. Dnes mu patrí Volvo, Polestar, Lotus, polovica značky Smart, LEVC (na výrobu londýnskych taxíkov), malajský Proton a hromada domácich čínskych značiek, ako je Lynk, Zeekr, Geometry, talianska motocyklová značka Benneli a jeho divízia Geespace sa podieľa na výrobe satelitov.

6. Wang Chuanfu

Odhadovaný majetok 18,7 miliardy dolárov (17,1 mld. eur)

Ďalšie v Európe takmer neznáme meno patrí zakladateľovi značky BYD (v roku 1995), čo je skratka pre Build Your Dreams. To môže znieť úsmevne, faktom ale je, že Wang Chuanfu dnes okrem osobných automobilov/elektromobilov vyrába tiež autobusy, nákladné automobily, vysokozdvižné vozíky, solárne panely, akumulátory či elektro-bicykle a angažuje sa tiež vo vývoji železničnej dopravy.

7. Huang Shilin

Odhadovaný majetok 15,2 miliardy dolárov (13,9 mld. eur)

Huang Shilin, 56-ročný čínsky podnikateľ je bývalým podpredsedom už spomínaného koncernu CATL. V auguste 2022 z tohto miesta odstúpil, ale v spoločnosti by mal stále vlastniť 12-percentný podiel.

8. Wei Jianjun

Odhadovaný majetok 14,5 miliardy dolárov (13,3 mld. eur)

Že rebríčku najbohatších automobilových magnátov jednoznačne dominujú Číňania, dokazuje okrem iného aj ôsma priečka spolumajiteľa a jedného zo zakladateľov koncernu Great Wall Motor. V Európe praktické skúsenosti s jej výrobkami veľmi nemáme, ale pravdepodobne ich veľmi dobre poznáte. „Veľký čínsky múr“ je totiž jedným z najväčších plagiátorov známych značiek a neostýcha sa kopírovať dizajn známych modelov ešte aj dnes.

9. Lu Xiangyang

Odhadovaný majetok 13,2 miliardy dolárov (12,1 mld. eur)

Forbes uvádza, že Lu Xiangyang pracoval do polovice 90. rokov v banke, potom ale spojil sily s bratrancom Wangom Chuanfu a spoločne založili vyššie spomínanú spoločnosť BYD, ktorá vyrába čokoľvek od batériových článkov po elektromobily po nákladné autá. Aby si podnikanie poistil, investoval do veľkých lítiových a kobaltových baní.

10. Shahid Khan

Odhadovaný majetok 12,1 miliardy dolárov (11,1 mld. eur)

Prvú desiatku uzatvára 72-ročný pakistansko-americký miliardár, ktorý v roku 1980 kúpil od zamestnávateľa spoločnosť Flex-N-Gate, dodávateľa automobilových komponentov. Vo firme začínal ešte popri štúdiu na univerzite, neskôr získal miesto technického riaditeľa. Súčasne s tým vďaka pôžičke rozbehol firmu na výrobu nárazníkov a dnes má viac ako 25 tisíc zamestnancov a vlastní futbalový tím Jacksonville Jaguars.

zdroj: Forbes, Depositphotos, Wikipedia, BYD, GWM, CATL, Geely