Minulý týždeň sa vo Vancouveri, v kanadskej Britskej Kolumbii konala bezpečnostná konferencia Pwn2Own 2023. V rámci nej prebiehala súťaž, pri ktorej sa prítomné tímy špecialistov mali pokúsiť preniknúť do systému Tesly Model 3 v časovom limite desať minút.

Víťazom sa stala skupina z francúzskej spoločnosti Synacktiv, ktorá to dokázala za menej ako dve minúty, pričom k tomu využila takzvaný Gateway, teda panel zabezpečujúci komunikáciu a riadenie tokov energie medzi automobilom, elektrickou sieťou či solárnym nabíjaním.

Synacktivu sa podarilo preniknúť do multimediálneho systému a dokonca doplniť logo Tesly maskotom svojej firmy, čo môže na prvý pohľad vyzerať neškodne, lenže odtiaľ boli schopní dostať sa i k ďalším riadiacim systémom Modelu 3.

Z bezpečnostných dôvodov svoje umenie predviedli na infotainmente vymontovanom z auta, to ale ich výkon v žiadnom prípade neznižuje, navyše... vzápätí pri ďalších dvoch hackerských útokoch predviedli, že Tesla je skrátka deravá.

Víťazný francúzsky tím Synacktiv si odniesol 530 tisíc dolárov a novú (tréningovú) Teslu.

Synacktiv ukázal, že je možné vďaka manipulácii s riadiacou jednotkou otvoriť dvere či batožinový priestor. Za jazdy! A pretože boli schopní kompromitovať elektronické systémy aj prostredníctvom bluetooth, právom si zo súťaže odniesli celkovo 530 tisíc dolárov a nový Model 3 k tomu.

Stránka Automotive News sa pokúsila osloviť Teslu, aby výsledky komentovala, jej zamestnanci sa však k tomu zatiaľ nevyjadrili. Napriek tomu sa očakáva, že automobilka Elona Muska bude musieť tieto bezpečnostné diery zaplátať, práve bezdrôtovou diaľkovou aktualizáciou.