Smutný slovenský prípad sa udial v centre hlavného mesta. Smetiari vysypali obsah smetnej nádoby do zberného vozidla a nedokázali si pritom podľa všetkého všimnúť, že sa tam nachádzal aj človek.

Po spustení lisovacieho zariadenia bol muž mŕtvy - zostáva otvorenou otázkou, či bol eventuálne mŕtvy už v čase, keď smetiarske auto dorazilo.

Detaily prípadu nateraz vyšetrujú. "Zo strany povereného príslušníka Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I bude v tejto súvislosti začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. Bližšie informácie sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania," uviedla polícia.

Firma OLO (Odvoz a likvidácia odpadu) sa vyjadrila, že jej zamestnanci okamžite zavolali záchranné zložky. "Po presune kontajnerov k zberovému vozidlu a vysypaní obsahu kontajnerov posádka zistila, že sa do lisovacej časti vozidla dostala okrem odpadkov aj osoba. Napriek okamžitej reakcii zamestnancov OLO, ktorí lis zastavili a zavolali všetky záchranné zložky, muž utrpel zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla hovorkyňa OLO Zuzana Balková.

Chlad je rizikom

Predseda predstavenstva OLO Ivan Sokáč popisuje, že pre ľudí bez domov sú rizikové najmä zimné mesiace. "Žiaľ, práve v chladných mesiacoch sa stáva, že ľudia bez domova hľadajú útočisko v zberných nádobách, predovšetkým na triedený odpad," povedal s tým, že chcú hľadať cesty, ako takýmto situáciam v budúcnosti čo najviac zabraňovať.

Nejde totiž o jediný prípad - v českom Havířove sa v novembri 2022 udiala podobná smutná situácia, pri ktorej mladá žena bez domova podľahla zraneniam po tom, ako ju spolu s odpadkami vysypali do lisu na odpad.

V Británii majú riešenie

Obdobné situácie sa žiaľ stávajú všade na svete a je mimoriadne ťažké im zabrániť. V Spojenom kráľovstve už skôr vyvinuli a v roku 2019 aj v predstavili možné riešenie. Firma Total Waste Solutions to nazvala celosvetovo prvým detektorom ľudskej aktivity v kontajneroch.

Zariadenie, ktoré je umiestnené z vonkajšej strany smetnej nádoby, sníma rôzne parametre ako pohyb, teplota, vlhkosť. Ak má prístroj podozrenie, že niekto bol alebo sa stále nachádza v smetnej nádobe, rozsvieti sa červené svetlo.

Uvedené inovatívne zariadenia sa dajú využiť aj na identifikáciu najviac rizikových smetných nádob - takéto dáta môžu byť zaujímavé napríklad pre neziskovky, ktoré ľuďom bez domova pomáhajú.

Zdroj: TVnoviny.sk, Pluska.sk, Independent.co.uk / foto: Noviny.sk